Защо средиземноморската диета е по- добра от диетата с малко мазнини

sredizemnomorsko-hranene

Дълго време в сянката на диетите с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, средиземноморската диета се радва на все повече привърженици сред учените. Не само че е полезна за здравето, но е лесна за следване и ефективна в топенето на излишните килограми.

Нека разгледаме резултатите от изследване на израелски учени в продължение на две години върху 322 души със затлъстяване, при което участниците били подложени на три диети: с ниско съдържание на мазнини и ограничен брой калории; средиземноморска, с ограничен брой калории, с много фибра и мононенаситени мазнини; нисковъглехидратна, с повече протеини и мазнини.

Ето какви били резултати след две години: от диетата с ниско съдържание на мазнини отслабнали средно с 2,9 кг; от средиземноморската – с 4, 4 кг; от нисковъглехидратната – с 4, 7 кг.

sredizemnomorska-dieta-meniu

Трябва да обърнем внимание и на друг важен показател – какъв процент от участниците изоставят диетата: 5% през първата година и още 10% през втората. Въпреки че диетата продължила две години, максималният брой свалени килограми се постигнал в рамките на шест месеца.

Въпреки че отслабването не продължило повече от шест месеца, показателите на участниците продължавали да се следят. Диабетици, които следвали средиземноморската диета, поддържали добри нива на глюкозата, за разлика от тези, които били на диетата с малко мазнини.

Въпреки че няма универсална диета за отслабване, е ясно, че средиземноморската и диетата с малко въглехидрати са сигурни и ефикасни. Все пак, нисковъглехидратните диети обаче имат и доста критици. Средиземноморската диета обаче се поддържа от всички експерти по хранене.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване