Диета по Аюрведа

аюрведаОпитвали сте какви ли не диети и нищо не помага? А чували ли сте за Аюрведа?

Това е наука за по – продължителен живот. Ако се храните по тази система,  ще бъдете здрави във всяко едно отношение – психически, физически, душевно. Чрез този начин на хранене и на живот ще сте в хармония с природата. Съществуват няколко вида хранене в зависимост от това какъв тип човек сте. Аюрведа определя три типа такива: вата, капха, пита. Съществуват и смесени. Ето ги и техните характеристики:

Вата – дребни хора с тънки кости и тъмна кожа. Косата им е тъмна и не много здрава. Имат малки очи, тънък нос, тесни устни.

Пита – средно телосложение, хубави мускули. Имат светла кожа, много лунички, светли коси и очи, носът е прав.

Капха – те са едри, имат големи крайници, мазна кожа, гъста коса, обло лице, големи очи, плътни устни и големи зъби.

Според Аюрведа храните, които могат да бъдат полезни за едни,  със сигурност ще са отрова за останалите.
Подходящи храни за вата са: зеленчуци, зърнени храни, бобови култури, плодове, но без цитрусови, ядки, млечни продукти, сладкиши, но без шоколад. Хубаво е да ядат сладко, солено и кисело

За пита се препоръчват: зърнени и бобови храни без царевица, зеленчуци с изключение на лука, позволени са всякаквидиета плодове, не е желателно да консумират ядки, от млечните продукти са забранени само киселите, препоръчва се консумацията на мед. Наблягайте на сладки, стипчиви и горчиви храни.

Капха – от зърнените и бобовите храни консумирайте царевица, както и соя, позволени са всякакви зеленчуци, но не бива да ги ядете сурови, от плодовете са забранени крушите и киселите ябълки, не яжте ядки, както и млечни продукти. Маслото трябва да бъде слънчогледово или царевично. Хапвайте стипчиви, люти и горчиви храни.

Това не може да се определи точно като някаква диета, а по – скоро здравословен начин на хранене взависимост от индивидуалните ви характеристики. Не бива да прекалявате с калоричните храни и да водите уседнал начин на живот и всичко ще е наред. Много диети препоръчват големи лишения, глад, или някакви безумни програми, на които трябва да се подлагате. С Аюрведа ще се чувствате много по – добре, ако имате проблем с килограмите със сигурност ще отслабнете, и дори можете да преборите някои болести, защото организма ви ще е добре подсилен.

Тайните на Аюрведа. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване