Защо пърженото е вредно?

Консумацията на пържени храни не е здравословна и увеличава риска от хронични заболявания. Експертите по хранене съветват да ядем храна, богата на хранителни вещества и да избягваме обработваната храна и пърженото, тъй като са богати на вредни мазнини и калории. Такъв вид храна е немислима за диетите за отслабване.

parjena-hrana

Пържените храни съдържат вредни вещества, като акриламид и крайни продукти от напредналата гликация.

Ресторантите за бързо хранене обикновено използват трансмазнини за пържене. Те са по- устойчиви и не са скъпи като растителните масла, бързо се разграждат, окисляват и образуват токсични вещества. Също така, трансмазнините намаляват добрия холестерол. Доказано е, че съвременната консумация на трансмазнини увеличава риска от съдови заболявания.

Пърженето на храната, особено на въглехидратите, като картофи, образува акриламид – вещество, което увеличава риска от рак и уврежда нервите.

parjeni-kartofki

Когато се излагат на топлина, захарите и аминокиселината, наречена аспарагин, се срещат в пържените картофи и образуват акриламид. Наличието на акриламид се увеличава колкото повече увеличаваме температурата на пържене.

Пърженото увеличава калорийното съдържание на храната. Тези мазнини съдържат 9 калории в грам. Яденето на пържена храна увеличава риска от затлъстяване.

КАК ДА НАМАЛИМ РИСКА

Ако не знаете какъв холестерол имате, изследвайте го.

Дневната доза е 6- 8 ч.л. растителна мазнина.

В кухнята използвате мазнини, като зехтина.

Използвайте начини на готвене като: пара, фурна, скара, варене, задушаване,

Яжте риба поне два пъти седмично.

Дневно не трябва да приемате повече от 200 мг холестерол.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване