Защо ядете?

Затлъстяването е сложно заболяване, което засяга както физическото здраве, така и психическото и емоционалното. За да разберем това състояние, трябва да си отговорим на някои фундаментални въпроси. Например – Защо ядем?

zabraneni-hrani

Всеки ден ядем по няколко пъти, без дори да осъзнаваме. На пръв поглед, лесно можем да отговорим на въпроса „Защо ядем?“. Ако обаче отделим 5 минути да разсъждаваме, ще стигнем до малко по- различни изводи от първосигналните.

Говорили сме, че съществуват няколко вида глад. Ако можем да си отговорим „Защо ядем?“ ще намерим ключът към отслабването.

КОЯ Е ПРИЧИНАТА, КОЯТО ВИ КАРА ДА ЯДЕТЕ

– За да отговорим на биологична нужда. Чрез храната получаваме калории и важни вещества, които ни поддържат живи.
– Заради психологически причини. Често храната се използва, за да ни разсейва от емоционални проблеми или нещо, което ни липсва. Един ясен пример: много често, когато сме нервни или тревожни, посягаме към хладилника.
– Защото ни носи удоволствие. Когато ядем определени храни, се освобождават химически вещества, които ни карат да изпитваме удоволствие.

baven-metabolizam

Като имаме предвид причините, които ни карат да ядем, лесно можем да разберем защо някои хора страдат от затлъстяване. Сред по- честите причини, които свързват храната с излишното тегло са психологическите и тези, които ни карат да чувстваме удоволствие.

Ако сте депресирани, нервни или тревожни, яденето ви помага да намалите стреса и да се чувствате доволни. Въпреки че изглежда като положителен ефект, влизате в порочен кръг, в който чувствате нервност и налитате най- вече за храна, която е богата на захар, калории и мазнини. Докато се усетите, вече сте качили много килограми и минавате в категорията на наднорменото тегло или затлъстяването.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване