5 изненадващи храни за бърз метаболизъм

otslabvane-1

Ако искаме да ускорим метаболизма си, трябва да включим достатъчно количество протеини в менюто. Те участват в изграждането на тъканите (мускули, кожа, нокти и др.). Участват също в тяхното възстановяване и поддържане. Действат като ензими, антитела и хормони. Ето някои от основните им функции:
– Регулират усвояването на хранителните вещества
– Транспортират кислорода
– Пречистват от токсините
– Регулират витамините, мазнини и минералите
Представяме ви няколко храни, които са по- различни от традиционните ни представи за източници на протеини. Но ги съдържат и то в голямо количество.
Орехи
Освен протеини, ни осигуряват полезни мазнини, витамини и минерали. Благоприятстват кръвообращението благодарение на съдържанието на л- аргинин – аминокиселина, която е много полезна за сърцето. Орехите съдържат антиоксиданти, които ускоряват изгарянето на мазнините, като поддържат идеално тегло.
Можем да хапваме по няколко като междинна закуска. Също да ги добавяме към салата и дори десерти. 30 грама орехи са напълно достатъчни, за да си осигуряваме на 100% необходимото количество омега- 3 мазнини за деня.
Тиквени семки
Съдържат калий, фибри и най- вече – протеини. В 100 грама тиквени семки се съдържат 12 грама протеини, които се равняват на 25% от дневната доза. Подобряват работата на храносмилателния тракт и намаляват риска от сърдечно- съдови заболявания. Калият помага при проблеми с високото кръвно. Съдържат фитоестероли, които намаляват нивата на лошия холестерол, като предпазват от атеросклероза.

dieta-bakla
Бакла
Това е най- богатата на протеини бобова култура. Отличен източник на енергия, тъй като съдържа нишесте. А като съдържание на протеини, се доближава до месото. Баклата е богата на витамин В1, който помага за усвояването на въглехидратите. Също на витамин В3, който ускорява метаболизма на протеините и мазнините. Съдържа минерали като: магнезий, калций, желязо, фосфор, мед.
Фъстъци
За да може протеинът от храната за въздейства върху тялото, трябва да се усвоява лесно по време на храносмилателния процес. Това е единственият начин да се превърне в мускул. В това отношение фъстъците са много полезни, тъй като са богати на аминокиселини и помагат за възстановяването на мускулите. Съдържат мастни киселини, които са полезни за тялото и помагат за изчистването на сърдечно- съдовата система. Богати са на калий.
Фъстъците са много подходящи за след тренировка, тъй като предпазват от крампи.
Шамфъстък
Съдържа голямо количество фибри. Богат е на още на минерали, мастни киселини, витамини и особено на протеини. Съдържа аминокиселината аргинин, която помага за възстановяването на мускулите, подобрява кръвообращението, осигурява хранителни вещества на клетките.
Шамфъстъкът е богат също на флавоноиди, бетакаротен и каротеноиди. От витамините, съдържа значително количество витамин Е.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване