Диета за отслабване с фибри

отслабване с фибри

Диета за отслабване с фибри

Често специалистите казват, че фибрите са храните, които почистват червата. Именно те помагат на тялото да отстрани останките по трасето, ускоряват метаболизма и поддържат правилното функциониране на стомашно – чревния тракт. Повече от ясно е, че това е супер полезно при отслабване и помага да топим излишните килограми.

Общо казано, фибрите принадлежат към групата на полездните въглехидрати, състоят се предимно от полизахариди като пектин и целулоза. Не предизвикват странични ефекти като някои други въглехидрати, като например огромно увеличаване в нивата на кръвната захар, които се наблюдават след консумация на рафинирана захар. Причина за това е, че те са несмилаеми и се отделят лесно при преработката на храната. Изводът, който можем да направим е, че всяка диета за отслабване трябва да е богата на фибри.

Но защо фибрите са полезни при отслабване, след като не се усвояват?

За да избегнем конфузното недоумение първо ще обясним, че фибрите са особено полезни при отслабване по няколко направления.

  1. Подуват стомаха и намаляват усещането за вълчи глад, което съпътства всяка диета за намаляване на телесна маса.
  2. Притежават свойството да се свързват с токсините, холестерола и солите на жлъчката, като по този начин помагат на организма да ги изхвърли.
  3. Храната с много хранителни влакна забавя усвояването на въглехидратите. Казано с други думи, нивата на кръвната захар ще нараснат незначителто след прием на една свежа ябълка с много фибри. Ако обаче изпием чаша ябълков сок с подсладител, то нивото ще регистрира пик, а това пречи особено в моменти на отслабване.
  4. Съчетанието на фибри и вода в червата пък способства отделянето на ненужния баласт, тъй като оказва допълнителен натиск, насърчава храносмилането и намалява времето за престой на храната в чревния тракт.

Ползите от фибрите при отслабване, които изброихме по – горе ясно показват, че те просто чистят тялото от хранителните останки и токсините, намаляват отделянето на инсулин и понижават лошия холестерол.

Кои храни са богати на фибри?

Почти всички плодове, зеленчуци, бобови култури, ядки и семена съдържат огромни количества фибри. За да стане още по – ясно, при диета за отслабване яжте много салати, по няколко пъти на ден задължително плод, всякакви ядки (с изключение на фъстъците) и семена.

Също така помнете, че е хубаво да се пие достатъчно вода, особено при диета за отслабване с увеличен прием на хранителни влакна. Ако не приемате достатъчно чиста течност, това може да доведе до запек и опасна дехидратация на тялото. Препоръчителен дневен прием на вода – 2 литра минимум.

отслабване

Правилната диета е основа при отслабване

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване