Въглехидрати и мазнини: най- добрите и най- лошите

vaglehidrati

Да отговорим кой въглехидрати и мазнини са полезни и вредни не е лесен въпрос. Всеки ден се появяват нови фактори, които усложняват отговора на въпроса: Наистина ли въглехидратите или мазнините причиняват затлъстяване?

Веднъж се обвинява едната група, друг път- другата. Ние ви излагаме фактите, а вие преценете дали са меродавни.

Въглехидратите съдържат 4 калории в грам. Включват натурални, като зеленчуците, плодовете, зърнените култури, пълнозърнестите храни, картофите.

Отделна група са рафинираните въглехидрати, най- вече брашно и захар, които се използват за приготвянето на сладки изделия, тестени изделия, газирани напитки и др.

Въглехидратите се делят на прости и сложни, според начина, по който се храносмилат и усвояват от тялото ви.

Голямата разлика между натуралните и рафинираните въглехидрати е в начина, по който ни засищат. Това зависи от съдържанието на фибра. Това означава, че натуралните ни карат да се чувстваме по- сити, а рафинираните, които съдържат много малко фибра, нямат това свойство. На кого не му се е случвало да огладнее само един час, след като е изял парче торта, например?

maznini-omega-3

Мазнини: наситени и ненаситени

Обикновено наситените са най- вече животински, но има и няколко растителни. Към тази група спадат яйцата, млечните продукти, червеното месо, бялото месо, палмовото масло и др.

Ненаситените обикновено са с растителен произход, например: авокадо, зехтин, орехи, соя и др.

Транс мазнините обикновено се получават при фабрична обработка. Те са най- опасните.

Мазнините са най- калорични: съдържат 9 калории в 1 грам. Тук често се появява една от най- често срещаните грешки: мислим, че понеже са най- калорични, от тях най- много се напълнява. Всъщност, полезните мазнини ни засищат доста добре.

Няма как да изолираме полезните мазнини, защото те са важни за здравето ни. Регулират хормоните ни и дори ни помагат в отслабването, когато ги консумираме както трябва. Н

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване