Как да регулираме хормона на апетита

glad-prichini

Лептинът (контролира апетита)регулира сложни процеси в тялото ни. За да може обаче тялото ни да улавя сигналите на този хормон, трябва да създадем подходяща среда за тях. Захарта, стресът, подуването и токсините потискат правилното функциониране на лептина.

Поддържането на чисто и здравословно хранене, както и умереното всекидневно движение, помагат да балансираме нивата на лептина. Ако въпреки това не можете да контролирате хормона, консултирайте се с лекар. Не става въпрос само за напълняване, лептиновата резистентност ни излага на различни заболявания.

Ето няколко полезни съвета как да регулираме хормона лептин в тялото си:

1. Ограничете консумацията на захар.
2. Избягвайте простото нишесте – когато попадне в тялото ни, се превръща в глюкоза, а тя пък в захар.
3. Яжте здравословни мазнини и протеини – намаляваме секрецията на глюкоза в кръвообращението.
4. Упражнения – Когато сме физически активни, спадата нивата на хормони като кортизола, известен като хормон на стреса. Тренировките намаляват инсулиновата резистентност, а и апетитът се намалява.

dieta-13-dni
5. Яжте храни, богати на антиоксиданти – намаляват възпалителните процеси в тялото и подобряват резистентността към инсулина.
6. Спете достатъчно – необходимо е за правилното функциониране на лептина. Липсата на сън увеличава апетита и забавя метаболизма.
7. Яжте повече омега- 3 мастни киселини – Съдържа се в рибата.
8. Яжте по- малко тестени изделия – Подлагат черния дроб и хормоните на постоянен стрес. Трябва да се храним през 3- 4 часа, за да има време тялото ни да си почива.
9. Ако сте много изморени- избягвайте кардио тренировките, ако се чувствате изтощени. Така подлагате тялото на допълнителен стрес.
10. Изхвърлете токсините – Избягвайте рафинираните храни, сапуните и дезодорантите. Токсините увеличават нивата на лептин в тялото ни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване