Бял или пълнозърнест хляб

От хляба се напълнява или не се напълнява… Кой е прав в тази безкрайна дискусия? За първи път обаче имаме отговор, който ни дават учени от Университета на Навара, Испания: „Ако ядете по 6 филии бял хляб дневно или повече, увеличавате риска от затлъстяване или наднормено тегло с 40%“.

AA026246

Това означава ли, че не трябва да ядем изобщо хляб? Не. Същото изследвани достига и до други интересни резултати: ако комбинирате приема на бял хляб с пълнозърнест, няма да напълнеете. А ако ядете само пълнозърнест хляб, не се увеличава вероятността от напълняване. Известно е, че въглехидрати, които бързо се усвояват, като тези в белия хляб, се превръщат бързо в захар за организма, която увеличава риска от напълняване и инсулинова резистентност.

Въглехидратите, богати на фибри и полезни вещества, като продуктите произведени от пълнозърнесто брашно, се нуждаят от повече време за усвояване. Така не се увеличава рязко кръвната захар, което предизвиква белия хляб, както и други храни като картофите, белия ориз, сладкото и пр, които са богати на нишесте.

hlqb-dieta

Тези резултати показват, че не всички калории са еднакви. Ефектът от рафинираните въглехидрати е по- лош по отношение на напълняването.

Количество и качество

Как обаче, след като се напълнява от белия хляб, когато го ядем заедно с пълнозърнест, не се получава така. Ето и какъв е отговорът на експертите: „Ако ядете повече пълнозърнест хляб, фибрите и микронутриентите, които доставят триците, тушират ефекта от белия хляб.“ Но ако ядете повече бял хляб, няма да избегнете напълняването.

Целта е да заместите беля хляб и да осъзнаете, че фибрите и веществата в пълнозърнестите продукт, забавят усвояването на нишестето.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване