10 железни принципа за хранене без напълняване

По- добре от това да отслабваме е да поддържаме балансирано хранене, така че изобщо да не напълняваме. За целта, най- важното е контролираме това, което ядем, и да се придържаме към основните 10 правила, които предлагат диетолозите.

1. Консумиране на пълноценна храна
Специалистите съветват да избягваме рафинираните и пакетираните храни. Да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци. Особено препоръчителни са зеленолистните зеленчуци. Препоръчително е да ядем зеленчуците сурови, задушени или печени. Също така, трябва да избягваме изкуствените подсладители.
2. Зеленчуци като първо ястие
Добре е да хапнем салата или малко зеленчукова супа преди да преминем към основното. А може и да са под формата на гарнитура.
3. Балансирани порции
Една порция от всяко нещо. Особено за това, което можем да ядем свободно, като плодове и зеленчуци. Най- добре е да са сезонни, тъй като тогава са най- екологично чисти и съдържат максимално количество полезни вещества.
4. Пет хранения на ден
Закуска, преди обед, обяд, следобедна закуска и вечеря. Добре е във всяко да има плод и/или зеленчуци. Така няма да чувстваме глад, кръвната захар ще е под контрол.
5. Да на се предоверяваме на диетичните продукти
Внимание с продуктите, на чиито етикет пише „лайт“, „обезмаслено“ или „без мазнини“. Това не означава, че е подходящ за отслабване, тъй като от въглехидратите също могат да се качат доста килограми, ако се прекали с тях.


6. Да си носим храна на работа
Има много предимства, а най- важното е, че е много здравословно. Пригответе си от вкъщи салата или здравословен сандвич. Или дори ястие. Може да е също кисело мляко с плодове и ядки. Важното е, че ще знаем какво точно съдържа и колко е калорично. Освен това, така излиза много по- евтино и се пестят доста пари.
7. Да консумираме пълнозърнести храни
Те съдържат повече фибри и полезни вещества, отколкото тези от бяло брашно. Пълнозърнест ориз, пълнозърнеста паста, продукти от цели зърна и пр.
8. Полезни бактерии
Това са живите микроорганизми, които подобряват качествата на храните, когато те ферментират. Кисело мляко, кефир, кисело зеле, са отлични източници на витамин С, В12 и др. Освен това, подобряват значително храносмилането.
9. Цветна храна
Колкото повече цветове присъстват в чинията ни, толкова по- здравословна и богата на полезни вещества храна имаме.
10. Внимание с безразборното ядене
Ядете от скука? Първо трябва да се попитате дали наистина изпитване глад или ви се яде по друга причина – от скука, депресия и пр. Ако не е физиологичен глад, по- добре да се хапне някой плод, вместо вафла, бисквити и пр.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване