Защо не трябва да прекаляваме с фибрите

fibri-otslabvane

Фибрите без съмнение са много полезни за храненето ни, но прекаляването с тях може да провокира обратен ефект, който се изразява в газове, подуване и болки. Също така, прекаляването с фибра може да наруши усвояването на веществата от храната. Ето някои от най- често срещаните неприятни страни на прекаляването с фибра.

Газове. Това е много често срещано. Случва се, защото естествените бактерии, които се намират в храносмилателния тракт, реагират на присъствието на фибра, като причиняват газове в червата, което води до отделянето им.

Запек. Когато ядем фибра, трябва да пием много вода, за да помогнем на преминаването й през червата. Липсата на вода може да доведе до запушване на чревния тракт, което причинява дискомфорт и запек. В крайни случаи може да се наложи и хоспитализиране.

fibri-dieta

Лошо усвояване на веществата и дефицити. Фибрата е така създадена, че да се съединява с други храни, но когато се прекали с консумацията й, се съединява с веществата, от които тялото ни се нуждае. Тези вещества биват изхвърлени от тялото ни като отпадък, вместо да се усвоят.

Крампи и дискомфорт. Когато в червата ни попадне повече фибра, няма как да се разгради и започваме да изпитваме стомашни болки. Те могат да са особено неприятни и да пречат да нормалното ни ежедневие.

Диария. Едно от най- известните свойства на фибрите е, че помага за редовното изхождане. Но когато изядем повече от необходимото, става проблем за системата ни, защото може да се ускори процесът.

Кога прекаляваме?

Дневната препоръчителна доза фибра е 20- 40 грама. Трябва да се съчетае поне с 8 чаши вода. Ферментиралата храна също води до влошаване на храносмилателната система, като увеличава газовете.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване