Пермарексия: мания по диетите

dieta-mania

Пермарексията означава вманиачаване по диетите. Това състояние е много рисково, тъй като не само може да причини здравословни проблеми, но може и да постави началото на тежки хранителни разстройства като анорексия или булимия. Пермарексията определя поведението на хората, които постоянно са на диета или спазват диета всеки сезон. Допълнителен риск крие мисленето, че се напълнява от всяка храна, която приемаме, склонност към много строги диети.

Анорексията и булимията са сред най- рисковите хранителни разстройства, но зад това компулсивно поведение и засилен контрол върху храната, могат да се крият и други проблеми. Пермарексията е термин, който означава мания по спазване на диети, по- специално бързи или модерни диети.

Грижата на храненето е важна, както за да контролираме теглото си, както и да пазим здравето си. Но когато този контрол се превърне в силно притеснение или мания по броене на калории, може да се отключи сериозно хранително разстройство.

dieta-kontrol

За разлика от други състояния, хората с пермарексия не спират да се хранят, нито приемат диуретици, но поведението им към храната може да доведе до хранителни разстройства. Зад пермарексията се крие постоянно безпокойство за теглото и физическото ни състояние, което може да доведе до мания по всичко, което ядем, търсене на бързи начини за изразходване на калории, прибягване към кратки, но строги диети. Започват да се появяват епизоди на тревожност, промени в настроението и известна тенденция към отшелничество.

Манията по диетите и калориите може да прикрива емоционален или психологически проблем, като ниско самочувствие, прекалена взискателност, депресия или емоционална нестабилност. Не осъзнават, че отношението им към храната не е здравословно и че може да им причини сериозни проблеми на организма.

Рисковете от постоянните диети

Подлагането на организма на постоянни диети за отслабване води до дисбаланс в теглото ни, което не само трудно се контролира, но и килограмите се връщат много бързо, щом спрем диетата. Строгите нискокалорични диети засягат нормалното функциониране на щитовидната жлеза, като може да причини хипотиреоидизъм: симптомите са нервност, потене, непоносимост към горещините, треперене, преумора, менструални изменения, косопад и безсъние.

Други проблеми, които може да причини са: хипогликемия, язва, хранителни дефицити (витамини, минерали, въглехидрати или протеини), запек и пр.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване