Как да накараме децата да ядат здравословно

В днешно време е доста сложно да накараме децата да ядат здравословно. Преди години бе достатъчно да ги насърчим да изпият чаша мляко, а да изхрупат една сладка ябълка за тях беше истинско удоволствие. Напредъкът на технологиите в хранително-вкусовата промишленост обаче ни поднесе голям брой неприятни изненади, сред които се открояват вредните наподобяващи продукти и прогресивно нарастващият огромен брой всевъзможни нови лакомства.

диети за децаОказва се, че съвсем не е толкова лесно да предпазим наследниците от бавнодействащите отрови (това е истината, колкото и грозно да звучи), които вместо с протеин и витамини ги тъпчат с различни по своя род химикали. Боклуците ни заливат отвсякъде – в големия хипермаркет, в кварталното магазинче, по телевизията непрекъснато виждаме как ухилени до ушите малчугани ближат нещо с неясен произход и състав, а интернет призовава хлапетата да си купят най – новия модел желирани бонбони.

За съжаление същото се отнася и за другите храни. Безсъвестни търговци блъскат месото с консерванти за по – голяма печалба, в колбасите има всякакви неща но не и месо, млечните произведения съдържат всичко друго освен мляко. Но, по дяволите, как да предпазим децата си?

Не вярвайте на търговците

Първото и основно правило в първобитната борба за оцеляване по български, е да не вярвате на етикетите. Когато купувате някаква стока изчетете внимателно всичко написано, особено внимание обърнете на малките букви (ако е необходимо се въоръжете с лупа). За съжаление законът у нас не задължава производителите да изписват точния количествен и качествен състав, а това им дава неограничени възможности да лъжат и мамят на воля.

Например на етикета на малотраен колбас е отпечатано, че съдържа пилешко месо, екстракт от соя, свинско месо и подобрители. Да се убиете обаче няма да откриете какво е съотношението между съставките, нито от коя част на трупа (главата, краката или опашката) е месото.

Купувайте от проверени места

Не се заблуждавайте. Хипермаркетите и големите търговци на едро НЕ са проверените места. Именно те пробутват най – вредните продукти на крайният потребител и необезпокоявано продължават да тровят наред. Лично авторът на тази статия преди две вечери изхвърли закупена от известна верига стоки, чиято стойност надхвърляше 30 лв. Отговорникът на отдела не можа да даде смислен отговор защо стоките са развалени и прикри смущението си, като офейка доста по – бързо, отколкото се появи.

Подсладените напитки

Отговорността да научите децата си да не се наливат с подсладени напитки лежи изцяло на вашите плещи. Усилията на държавата да ограничи консумацията на газирани питиета в училищата отидоха на вятъра и приетите преди доста време ограничителни закони на практика така и не влязоха в сила. Трудно е да обясните на подрастващия колко по – полезно за костите му е да изпие чаша биологично мляко, но въпреки това го направете.

Хранителни навици

Възрастните са хората, които трябва да възпитат у децата добрите хранителни навици. Само така те ще получат хранителните вещества от които се нуждаят и в същото време няма да се блъскат с излишни калории.

Научете ги да обичат плодовете

Ако успеете да накарате малчуганите да заобичат плодовете и зеленчуците още докато са малки, половината от работата ви е свършена. В ранните години развийте у тях правилните хранителни предпочитания, които впоследствие ще им помогнат да се предпазят от сърдечно – съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Според последните препоръки на специалистите, хлапетата на възраст от 2 до 3 години трябва да приемат минимум по една чаша пресни плодове и зеленчуци всеки ден. По – големите от 4 до 8 по 1 ½ чаша, 9-12 годишните минимум 2 чаши.

Не им забранявайте да играят

Децата ежедневно трябва да получават поне по 60 минути за двигателна активност. Оставете ги на воля да играят футбол, баскетбол, на гоненица или каквото още си искат, но не им позволявайте да висят втренчени пред компютъра. Направете и невъзможното, за да ограничите така нареченото „екранно време” (гледане на телевизия, компютърни игри, чат и др.) и да ги изкарате с топката в парка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване