8 съвета за Здравословна Диета

otslabvane-sled-otpuska

Спазването на здравословен и балансиран режим на хранене, се оказва трудна задача за някои хора.

В началото е доста трудно да се свикне: да се контролират калориите, да се проверява качеството на храната, да се подбират най- добрите източници на полезни вещества и пр.

Проблемът е, че в съзнанието ни има доста насадени идеи, относно здравословното хранене, които са напълно погрешни. Например, някои хора си мислят, че най- добрата диета е тази, които съдържа много „лайт“ или „обезмаслени“ храни. Някои отхвърлят цели групи храни, други пропускат хранения, като си мислят, че така ще си спестят калории.

Предлагаме ви 8 много полезни съвета по отношение на здравословната диета и как да я спазвате:

1 Хранете се разнообразно, но не прекалявайте

Една от тайните, за да се насладим на здравословно хранене, е да се наслаждаваме на разнообразие, но да внимаваме с порциите. Не трябва всеки път да ядем едно и също, а да използваме различни източници на полезни вещества. Също така, вместо да ядем големи порции като основно, можем да ядем по малко, но по- често.

2 Не елиминирайте мазнините

Една от най- често срещаните грешки е да се елиминират абсолютно всички източници на мазнини. Въпреки че са по- калорични, това не означава, че не трябва да ги консумираме. Някои видове мазнини са жизнено необходими на тялото ни и помагат да елиминираме вредните мазнини.

Полезните омега- 3 мазнини се съдържат в следните храни: зехтин, авокадо, ядки, семена, ленено семе, тлъсти риби.

3 Намелете приема на животински източници на протеини

Приемът на протеини е жизнено важен за доброто функциониране на нервната система и запазване на мускулната маса. Препоръчва се да се намали приема на протеини от животински източници и да се увеличи този от растителни. Източници на протеини от растителния свят са богати също на фибри, антиоксиданти и други вещества, полезни за чревната флора.

otslabvane-polezni-saveti

4 Ограничавайте консумацията на захар и сладки изделия

Този вид изделия и захарта са враг номер едно на отслабването и на хубавата фигура. Едни от основните причинители на метаболитни нарушения. Свързват се с няколко вида рак.

5 Ограничете приема на сол

Прекомерната консумация на сол се свързва с проблеми като задържане на течности, подуване и високо кръвно. Доказано е, че консумираме 5 пъти повече от ежедневната препоръчителна норма. Можете да го замествате с ароматни подправки, оцет и куркума.

6 Консумирайте повече вода

Трябва да приемате задължително по 2 литра вода на ден. Тя ни хидратира и иктивира работата на основните системи в организма. Намалява вредния ефект от свободните радикали, които влияят на състоянието на кожата.

7 Избирайте органични храни

Купувайте плодовете и зеленчуците, както и други продукти, ако ви е възможно, от производители.

8 Яжте сурови плодове и зеленчуци

Богати са на много повече витамини и минерали, ако не ги подлагаме на топлинна обработка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване