Защо зеленият чай е важен за диетите за отслабване

zelen-chai

Изследване, проведено с мишки, заключва, че ако редовно пием зелен чай, вероятността да напълнеем е по- малка с 45%, дори да ядем повече мазнини. Ключът е в съставка на напитката, която не разтваря част от мазнините.

При обработката на зеления чай, за разлика от другите от този вид, листата се изсушават, но без да ферментират. Това прави зеленият чай богат на епигалокатехин – 3- галат (EGCG), който е главният отговорен за диетичните свойства на напитката.

В изследването хранели две групи мишки, всички с наднормено тегло, с много мазнини. Но само едната група консумирала зелен чай. Разликата била изумителна: тези, които приемали чая, напълнели с 45% по- малко.

Най- важната причина изглежда е, че EGCG затруднява усвояването на мазнините. В изпражненията на мишките, които пиели зеления чай, били открити с 31% повече мазнини, отколкото на другата група. Причината не била в храната, защото всички консумирали едно и също.

zelen-chai-otslabvane

Въпреки че тези резултати са много оптимистични, има няколко спънки. В изследването не се казва, че от този чай се отслабва, а че мишките не са напълнели повече. На второ място, метаболизмът на тези гризачи е много по- прост от човешкия, така че това не е универсално условие.

На последно място, количеството, което приемали, било много завишено: равнява се на 10 чаши дневно, което е опасна доза за човешкото здраве.

Все пак, зеленият чай е сред основните участници в диетите за отслабване. Препоръчителната дневна доза е 2- 3 чаши. Важно е да се пие половин час след или преди храна, защото затруднява усвояването на желязото.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване