Не спирай да тренираш по празниците

Сняг и калории валят навън и вътре, но вие ТРЯБВА да устоите

бягане през зимата

Често казват, че зимата е сезонът на преяждането. А това означава, че да се придържаш към здравословния си план става изключително трудно. Месец декември се превръща в същински кошмар заради вкусните трапези по Коледа и Нова година, но … това не е извинение.

„Колкото и да ви се иска, дори да плачете от гняв и безсилие, не си позволявайте нищо излишно. Мислите, че преяждането е неизбежно, нали? Няма такова нещо, а всичко е плод на вашето разглезено въображение. Когато става въпрос за диета и фитнес няма място за милост. Защото дори да преядете, редовната тренировка ще предотврати негативните последици и ще се спасите от зверско затлъстяване”, казва експертът по бодибилдинг Майк Менанда.

Той припомня, че когато ядете повече и се движите по – малко, тялото започва да складира излишъците под формата на тлъстини. Ако се касаеше само за козметични последствия това нямаше да е кой – знае какъв проблем, но за съжаление тук става въпрос за доста по – сериозни работи: диабет, инфаркт, инсулт и т. н.

Десетки научни изследвания са показали, че упражненията спомагат за намаляване на негативните ефекти от преяждане, дори само заради изгарянето на енергийния излишък.

При последното проучване в Ню Йорк тази година, изследователите наели 26 млади мъже за своя нов експеримент. Всички участници били редовни посетители на залите по фитнес, в добро здравословно и психическо състояние. Разделили ги на 2 групи: едните тренирали всеки ден по 45 минути, другите имали възможност да ядат на корем, но без да се движат.

След като изминала една седмица, учените направили инсулинови измервания и биопсия на мастната тъкан. Както и можело да се очаква, мъжете които не тренирали имали сериозно разминаване в нивата на кръвната захар и сериозни промени в мастните клетки. На всичкото отгоре метаболизмът им бил забавен неимоверно много. От друга страна, редовно трениращите нямали абсолютно никакви отклонения. Това на практика означава, че тренировките със сигурност компенсират голяма част от негативните последици на преяждането.

В крайна сметка изводът е един – не спирайте да тренирате. Защото дори да преядете жестоко по празниците, физическите усилия ще изчистят организма, ще го предпазят от задръстване и бъдещи проблеми.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване