Фитнес и инсулин

Когато от панкреаса се освобождава инсулин, тялото получава сигнали, че току – що е било нахранено. Тъй като организмът винаги се опитва да пести енергия, незабавно спира изгарянето на натрупаните като запаси мазнини и се обръща към новата порция хранителни вещества.

фитнес и и нсулин

В същото време се извършва още един също толкова важен процес. Инсулинът кара мастните клетки да отворят „капаците” и да приемат колкото може по – голямо количество вещества да съхранение. Увеличението на усвояването на глюкозата и мазнините, кара организмът да съхранява още по – големи количества. В крайна сметка се запазват повече мазнини, а по – малко изгарят. Това е начинът, по който повишените инсулинови нива водят до натрупване на тлъстини с течение на времето.

Докато рецепторите работят, скокът в нивата на инсулина предизвиква изчистване на голяма част от глюкозата в кръвта, като я изпраща в мускулните и мастни клетки.

Това намаляване може да стане доста опасно състояние, което да доведе до истинска катастрофа. Когато нивото на глюкозата падне под 70 mg/dL вече се наблюдава хипогликемия – тежко медицинско състояние, срещащо се при диабетици, след тежки физически натоварвания, неправилни диети, употреба на алкохол и системно безсъние.

Хипогликемията е съпроводена с чувство на силен глад, очите не могат да се фокусират и погледът е замъглен, безсъние, пребледняване, агресия и раздразнителност, затруднения в сърдечната дейност, обилно потене, умствено объркване. Както виждате, трябва да бъдете изключително внимателни. Защото големите колебания в нивата на инсулина могат да предизвикат не само затлъстяване, но и да увредят сериозно физиката и здравето.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване