Как да се справим с пристъпите на глад – Съвети на психолог

gladЕдинствената реална алтернатива на строгата диета е умереност в храненето, което трябва да се превърне в дневна норма на поведение. Многобройни практически наблюдения доказват, че всички опити да отслабнете бързо и трайно със строги диети завършват с това, че рано или късно теглото се качва, вместо да се намали.

За да отслабне човек със строга или моно-диета трябва много усилия и воля, особено да се задържат резултатите. Често, пристъпите на глад пращат всяка, дори умерена диета, в небитието.

А успеем ли да ги овладеем, няма да ни е необходимо каквато и да е диета, а само няколко прости физически упражнения. Да, но как да се справим  с пристъпите на глад? Умереност в яденето – това е способността да се почувстват истинските желания , способността на контакт и обратна връзка със собственото си тяло, способността за различаване на физиологичен от психически глад.

В крайна сметка, храната по същество  е една необходимост, с която се възстановява енергията на тялото. Храната може да бъде доста красива и вкусна, но в никакъв случай не трябва да е прекалена. Трябва да се научите да усещате разликата между двата вида глад. Може и трябва да се намери баланс между действителната нужда на тялото ни и положителните емоции от консумирането на храната.

contolling-your-hunger-232x300

Как да се научим да правим разликата? Опитайте се да не ядете в рамките на 3-4 часа. Повярвайте ми, за тези часове ще има за какво да се притеснявате. Може би не се чувствате гладни. Не забравяйте, че когато ви дойде желанието да хапнете нещо, когато не сте гладни и когато сте в нормалното състояние, това означава, че се бърка психическият глад с физиологичния.

Психологически разлики между физиологичният глад и психическият.

Физиологичният глад е реална нужда на тялото за енергия и ресурс и е придружен от слабост, леко главоболие, сигнали в стомаха, лошо настроение. Трябва да се научим да чуваме сигналите.

Психическият глад е, когато ви се яде нещо – от скука, от лакомия, от любопитство. По принцип вие не сте гладни, но нещо ви гложди отвътре и сте изкушени от хладилника.

Как да избягате от обсесивното желание да изядете нещо?
напуснете къщата и се разходете
изпийте чаша вода
отидете и си проверете пощата
четете интернет блогове, нашия например 🙂
Обадете се на приятел, с когото дълго време не сте се виждали
how-to-control-your-appetite

Повярвайте ми, тези съвети са много прости, но ефективни.

Продължете да развивате уменията за опознаване на тялото си.
За да направите това, задайте режим на хранене стриктно по час. След няколко дни ще откриете, че гладът започва да се адаптира към режима. След това става много лесно да се улови момента на насищане.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване