4 стъпки за здравословна диета

Здравословна диета

Здравословна диета като начин на живот

Да започнете здравословна диета и отслабване съвсем не значи единствено да ограничите приема на вредни храни и да пресмятате калории. Веднъж обърнали се за помощ към природата ще се потопите в новия ритъм на активен живот и с малко късмет + известна доза воля, за кратко време може да постигнете завидни резултати.

1. Хранителна стратегия за отслабване

 1. Планирайте какво ще ядете, за да се предпазите от нездравословни изкушения
 2. Изхвърлете вредните съставки и ги сменете с полезни. Например няколко варени яйца със салата от зеленчуци са в пъти по – здравословни от три филии хляб с евтина наденица.
 3. Сервирайте си по – малки порции
 4. Хранете се бавно

2. Физическа активност като начин на живот

„Съществува огромно количество доказателствен материал, че спортните занимания подпомагат всяка диета за отслабване и намаляват риска от сериозни заболявания”, казват лекари. Ето кратък списък на болестите, които може да предотвратите сами:

 • Затлъстяване
 • Сърдечни заболявания
 • Диабет тип ІІ
 • Рак
 • Депресия
 • Когнитивен упадък (нарушени концентрация, памет, мислене и др.)

Физическите занимания са основен инструмент в борбата със затлъстяването. Все пак внимавайте, защото при неправилен прием на храна може да постигнете точно обратния ефект. За отслабване просто трябва да ядете по – малко калории, отколкото разходвате за денонощие.

3. Основни упражнения за отслабване

При различните хора изискванията за провеждане на добра тренировка варират. Средно – статистически, за голяма част от населението е напълно достатъчно да играят по 150 минути умерени упражнения всяка седмица. Простата математическа сметка показва, че само с 25 мин. тренировка 6 дни в седмицата, ще повишите в пъти имунната защита.

За отслабване е подходяща всяка физическа активност, която зачестява броят на сърдечните удари за 1 минута. Това включва бързо ходене, всякакви видове спорт, домакинска работа, грижи за градината и др.

*Забележка: Ако нямате опит в отслабване и спорт, не си поставяйте големи цели. Бъдете реалисти и не пожелавайте това, за което не сте готови. Когато заякнете достатъчно, тялото само ще поиска да увеличите интензивността и продължителността на натоварванията.

4. Откажете цигарите и алкохола

Без значение на колко години сте, ако се откажете от пушенето и алкохола ще подобрите шансовете си за добро здраве почти мигновено. Накратко:

 • Само една изпушена цигара повишава нивата на въглероден окис в кръвта за цели 12 часа
 • От 2 седмици до 3 месеца след спиране на цигарите, рискът от сърдечна атака намалява почти с 50%
 • Една година въздържание намалява риска от коронарна болест на сърцето с ½
 • Понижава риска от рак

Някои специалисти твърдят, че пушенето помага за ускоряване на метаболизма, което води до по – лесно отслабване, но съизмерено с вредите от тютюневия дим, това е само малка капка в морето. По – добре е да спрете цигарите, а теглото ви ще се нормализира само до два – три месеца.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване