Монодиетите: техните плюсове и минуси

00018800Монодиетите са толкова популярнии толкова разнообразни днес, колкото и продуктите в близкия супермаркет. Въпреки това монодиетите са базират на много ограничен брой храни – един или най-много два продукта.

Самата същност на метода се свежда до това – премахване от менюто на всички храни с изключение на една с цел бързо отслабване. Колко полезна, безопасна и ефективна е този тип диета?

 Монодиетите: Каква е тяхната природата и функция?

 Коя дама не желае още тази седмица да свали няколкото излишни килограма, който я загрозяват?  В този смисъл Монодиетите са Дар Божи за нежната половина на човечеството. От гледна точка на ефективността на моно диетата това мнение е съвсем оправдано – ако лицето не страда от никакви хронични заболявания, с тази диета теглото наистина бързо намалаява. Но от гледна точка на здравословното състояние, според лекарите: Монодиетите са повече вредни, отколкото полезни.

 Да започнем с това, че монодиетите, ако се практикува внимателно и в съответствие с определени правила – са наистина ефективен метод за напълно освобождаване на тялото от излишните тлъстини. Но преди да минете само  на един продукт, обърнете внимание какви проблеми рискувате да получите. Това са примери за най-често практикуваните монодиети и техните основни недостатъци.

Диета с кисело мляко. Най-големият недостатък на тази диета е липсата на въглехидрати и излишък от млечнокисели бактерии. В най-добрия случай, използването само на кисело мляко в продължение на няколко дни е да се превърнете в редовен посетител на тоалетната, а в най-лошия – ще провокира дизбактериоза и предизвика проблеми с кожата.

Ябълкова диета. В този случай имаме излишъкът от въглехидрати, заедно с липса на протеини, което нанася  удари на висшата нервна система. Феновете на ябълковата диета не само рискуват да загубят излишни килограми, но с тях  и добрите си приятели, които няма да оцелеят след атаките им и тяхната раздразнителност. А така и своята работата, ако тя е пряко свързана с умствената дейност.

Диета с овесена каша. Тези, които предпочитат диетата базирана само на овесени ядки или мюсли, изпитват остър недостиг на желязо. Резултатът от такава монодиета е бързото развитие на анемия. Въпреки това, този проблем може да бъде решен чрез избор на житни растения, които са обогатени с витамини и минерали.

Оризова диета. Голямото количество ориз провокира може да доведе до образуване на камъни в жлъчката. Освен това, липсата на животински протеини в оризовата монодиета води до забележимо намаляване на хемоглобина в кръвта.

 Диетата с извара. Усвояването на сирене в големи количества излагат стомаха и бъбреците на  белтъчен обстрел. Излишъкът от протеин, който няма време за смилане в стомаха влиза в бъбреците и червата, където ензимите отговорни  за неговото разпадане са много по-малки . Това води до всякакви видове проблеми с стомашно-чревния тракт.

 

Колко е важно да бъдем сериозни!

 15549

Всяка рязка промяна в хранителните навици, включително и монодиетите, подлагат тялото на тежък стрес. Ако тя е кратка и внимателна – това е от полза, ако е една и съща за дълъг и произволно избран период, в най-добрия случай, това ще бъде малко объркващо: една седмица преди празника ще изгубите три килограма, а през останалото време ще наваксате два пъти загубеното тегло.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване