Потене и отслабване. Рецепти за напитки, подходящи за тренировки

Много често сме чували да се говорим по въпроса с потенето. Според много хора, потенето е знак, че отслабваме. Нека разгледаме какво се случва, когато се потим по време на тренировка и дали това ни помага да отслабваме.

potene

Водата е задължителна за живота. Тя е в основата на всички химически реакции в метаболизма. Водата изпълнява и други функции, свързани с органите и мускулите.

Когато се повиши телесната температура, потенето изпълнява функция на охлаждане, затова трябва да сме добре хидратирани. Чрез потта тялото губи хлор, калий, натрий и магнезий, но най- вече се губи вода.

Когато тренираме, това, че се потим повече, не означава, че постигаме по- добри резултати или сваляме повече килограми. Сигурно постигате и по- ниски резултати от човек, който е добре хидратиран.

Когато тялото губи вода, сърцето бие по- бързо, за да достави веществата до мускулите. Като се повиши сърдечната дейност, се вдига и кръвното налягане.

Ако целта ви е да отслабнете, не се обличайте с много дрехи, защото така ще попречите на правилното изпотяване. Сpiene-voda повишаването на температурата, тялото ще спре да топи мазнините, тъй като метаболизмът ще се защитава като взима глюкаген.

Тяло с по- ниска температура по време на тренировка топи мазнините, така че можете да се потите, но по естествен начин и с подходящите дрехи. Повишаването на температурата до определени градуси пречи на неврорецепторите да контролират жаждата. Затова при интензивни упражнения трябва да пиете по малко вода, дори да не усещате жажда.

Ожадняването по време на тренировка, е първият симптом за дехидратация. Ако продължите без да пиете вода, ще усещате виене на свят, схващания, загуба на концентрация и евентуално припадък. Пийте водата на малки глътки, на всеки не повече от 10 минути.

Ако се претеглите след тренировката и тежите по- малко, това не означава, че сте стопили мазнини, а че сте изхвърлили вода.

СЪВЕТИ:

1 . Не забравяйте да пиете достатъчно вода по време на тренировка
2. Нискокалорична диета също ще ви помогне да отслабнете.
3 . Ако се потите обилно по време на упражнения, се хидратирайте добре преди тренировката.

РЕХИДРАТАЦИЯ

На спортистът е необходимо да пие между 50 и 100 мл вода на всеки 15- 20 минути по време на тренировка. Не трябва да се водим по усещането за жажда, тъй като то се появява, когато клетките вече са загубили голям процент вода. Правилната рехидратация е важна за ефикасността на тренировката.

Най- добрата хранителна стратегия и за рехидратация по време на спорт е следната:

1 . Поемете достатъчно въглехидрати, за да поддържате нивата на кръвната захар.
2 . Пийте вода, за да не загубите водния баланс в тялото.

ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ ЗА НАПИТКИ

Изотонна напитка – преди, по време и след тренировката.

– 1 литър вода
– 50 грама захар или глюкоза
– Щипка сол

Затоплете 4 лъжици вода и в тях разтворете солта и захарта. Добавете останалата вода. Разбъркайте и оставете на студено.

Хипотонна напитка – преди, по време и след тренировката.

1 литър вода
120 грама портокалов сок
Щипка сол

Смесете, разбъркайте напитката и сложете в хладилника.

Хипертонна напитка – за възстановяване на енергията след тренировка.

– ½ литър сок от ябълка или портокал без захар
– Щипка сол

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване