Фитнес легенди: Има ли връзка между големите мускули и силата?

Не позволявайте на измислиците да пречат на тренировката

muscle-monster

WTF?

Един от най – важните въпроси в света на фитнеса касае отношението между големината на мускулите и тяхната сила. Като цяло мнението е разделено на две основни групи, като според едната не може да съществуват големи и сравнително слаби мускули, а според другата може. Да разберете истината е изключително важно, защото тя може да ви насочи към верния път.

Вярно ли е, че колкото по – силен ставам, толкова по – големи ще бъдат мускулите ми?

Вчера (18 12 2013) говорих с един професионален бодибилдер, с когото тренираме в една зала в централната част. Въпреки че е доста сговорчив бик, бях много изненадан от неговото изказване, че не ти трябва толкова сила, колкото обем (моето мнение е напълно противоположно, смятам че е по – добре да си силен, отколкото с големи мерки). В този момент осъзнах, че ние всъщност изповядваме две различни религии – едната залага на вида, а другата на духа. Но все пак ето какво ми обясни той:

„Не е вярно, че не можеш да влезеш в голям размер, ако мускулите ти са слаби. Преди десет години бях доста по – силен отколкото съм сега, но мерките ми бяха наполовина. Да, със сигурност е важно да имаш и достатъчно сила, но това съвсем не е единственият фактор, който предизвиква мускулната хипертрофия. За мен силата в културизма е просто заучаване на дадено движение и нервномускулна адаптация, отколкото нещо друго. Наблюденията ми показват, че съпротивата на твърде тежката щанга може да попречи на нарастването”, каза ми той. Ако трябва да съм честен, до голяма степен се съгласих с него, въпреки че идеята зад която застава съвсем не ми допада.

В крайна сметка стигнах до извода, че колегата е напълно прав. Защото лично съм виждал как борец с лично тегло 55 кг без никакви проблеми кляка 20 пъти със 120 кг. щанга на врата, а огромен билдер едва не бе затиснат от 80 килограма. Крайният извод е, че за да направиш наистина големи мускули, силата не е достатъчна. В никакъв случай не трябва да се пренебрегват диетата и непрекъснатата промяна в плана за тренировка. А маниаците следва да не забравят и за (не)разрешените стимуланти.

Решението по кой от двата пътя ще тръгнете е изцяло ваше – дали да заложите на божествените мерки, или да се насочите по пътя на истинските гладиатори. И двата подхода имат своите предимства, въпросът е кой е по – удачен за вас самите. А, щях да забравя най – важното.

Всъщност има и трети начин, който съчетава останалите два в себе си и навярно е най – добрият от всички.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване