Не можете да отслабнете? Виновникът може да е лептинът

napalnqvane-emocii

Чувствате глад, дори след като сте яли? Ядете нездравословни храни между храненията? Забелязвате, че пълнеете без причина? Трудно спите? Ако отговорът е „Да“, тогава вероятно имате проблем с хормона лептин, известен като пазител на метаболизма на мазнините.

Какво е лептин?

Известен е още като хормонът, който контролира апетита. Лептинът показва на мозъка кога изпитва глад. След като сме се нахранили, лептинът пътува чрез кръвта ни до мозъка, за да му съобщи, че вече имаме достатъчно енергия и няма нужда да ядем повече. Хората със затлъстяване имат голяма телесна маса и голямо количество лептин в кръвта, но мозъкът не разпознава сигнала за засищане. Това състояние е известно като лептинова резистентност и е една от основните причини за напълняване.

napalnqvane-stres

Когато работи правилно, тъй като не може да натрупва повече мазнини, мазнината, която се намира в кръвта увеличава нивата на лептина, който съобщава на мозъка, че трябва да спре да яде. А също така да започне да изгаря натрупаната мазнина.

Какво провокира лептинова резистентност?

Една от основните причини, поради които ставаме резистентни към лептина, е излагането на системата ни на постоянно високи нива на хормона. Ако приемаме много захар в храната си, особено под формата на фруктоза, рафинирана храна и рафинирани зърна, увеличаваме нивата на мазнините в тялото, а оттам и нивата на лептина в кръвта. Ако в кръвта ни постоянно има високи нива на лептин, тогава мозъкът ще започне да игнорира сигналите на хормона. Това провокира глад. Така започваме да натрупваме мазнините, вместо да ги изгаряме. Така напълняваме, а може да развием и диабет, високо кръвно, сърдечни проблеми и пр.

Друга последица от лептиновата резистентност е увеличаването на стреса. Хроничният стрес повишава нивата на хормона кортизол в кръвта ни, което води до трупане на мазнини. Липсата на физическа активност и недоспиването също причиняват инсулинова резистентност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване