Как да контролираме приема на храна, за да не напълняваме – полезни тактики:

apetit

За да избегнем преяждането, да се контролираме, без да гладуваме и да се наслаждаваме на храната, трябва само да следваме няколко лесни съвета.

Ето 9 съвета как да контролираме количеството на приетата от нас храна, без да напълняваме:

1 Вода преди всяко хранене
Ако пием чаша вода 30 минути преди хранене, активираме храносмилателната система, за да усвоява по- добре храната, а също и да намалим глада, преди още да сме преминали към храната. Така няма опасност да се храним прекалено бързо или в големи количества. Ще правим по- големи паузи, като избираме по- подходящата храна.
2 Малки чинии
Ако използваме прекалено големи чинии, ще имаме нужда да ги виждаме по- пълни с храна. Когато се храним, трябва да се чувстваме сити с всички наши сетива, за да избегнем преяждането. За да го постигнем, ще използваме по- малки чинии, така ще ги пълним, но без да прекаляваме. Това е точно обратното на модата да се използват големи прибори с малко количество храна в тях.
3 Слагаме само нашата порция
Друг важен съвет е да си слагаме сами подходящата порция. Трябва да избягваме да готвим в по- големи количества, както и да слагаме на масата повече храна от необходимото. Много често продължаваме да ядем, само и само да не остава нищо или защото на подсъзнателно ниво искаме да свършим това, което сме започнали. Затова, слагаме си само толкова, колкото е необходимо, а ако нещо остане, го прибираме в хладилника за друг път.

apetit-1
4 „Да изпием храната“
Специалистите по хранене казват, че трябва да сдъвчем храната до такава степен, че да можем да я изпием. Когато произвеждаме слюнка не само подобряваме храносмилането на храната, но и се засищаме по- лесно и ядем по- малко. Трябва добре да дъвчем всяка храна, особено въглехидратите.
5 Бавно хранене, без разсейване
Ако добре дъвчем храната, допринасяме към това да се храним по- бавно, така че намалим количеството, от което се нуждаем, за да се почувстваме сити. Необходими са ни 15- 20 минути, за да се почувстваме сити, така че е най- важно какво ядем през това време. Също така, не бива да се разсейваме с гледане на телевизия, ровичкане в телефона или изнервящи разговори.
6 Внимание с добавките
Трябва да имаме предвид, че има някои добавки, които променят начина, по който контролираме апетита си, като например, мононатриев глутамат. Тази добавка се използва в много често за овкусяване, но увеличава апетита ни по изкуствен път.
7 Да избираме засищащи храни
За да приемаме по- малко количество храна и калории, без да гладуваме, трябва да добавим повече засищащи храни в диетата ни. Такива храни са тези, които са богати на фибри, като: зърнени култури, плодове, зеленчуци, семена, ядки, гъби, кълнове.
8 Да компенсираме
На всеки може да се случи да прекали с храната. Ако стане, няма място за угризения. Трябва да го прием като някакво изключение и да компенсираме на следващото хранене. Чувството за вина само ще ни накара да се чувстваме по- зле и пак няма да постигнем целите си.
9 Чай като десерт
Ако губите контрол със сладкишите за десерт, приключвайте всяко хранене с билкова отвара, полезна за храносмилането, например от: мента, лайка, копър, джинджифил и пр.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване