Какво е селективно хранително разстройство

Когато говорим за хранителни разстройства, булимията и анорексията са най- известните. Но не само те могат да засегнат качеството ви на живот, без да си дадете сметка: има и други хранителни разстройства, които също застрашават здравето, като селективното хранително разстройство.

dieta-saveti-2

За съжаление засегнатите от хранителни разстройства се увеличиха рязко през последните десетилетия. Нека разгледаме представител на по- неизвестните, но не по- малко разпространение: селективно хранително разстройство.

ДЕФИНИЦИЯ

Това хранително разстройство всъщност се среща много често. Състои се в редовната консумация само на малък брой видове храни. Хората в това състояние ядат не повече от 10 вида храни, като всички останали не попадат в режима им.

Хората със селективно хранително разстройство са много строги по отношение на храненето, което може да доведе до дефицит на витамини и минерали.

dieta-kontrol

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА БОЛНИТЕ:

– Избират много малко храни, които ядат всеки ден
– Среща се и при деца, и при възрастни. Във втория случай обикновено е последица от строга диета за отслабване или при хора, които искат да натрупат мускулна маса.
– Избягват семейни и социални събирания. Изолират се, за да не ядат пред други хора.
– Селективното хранително разстройство може да е придружено от други обсесивни състояния: като например, мания по чистотата.
– Когато дойде време за хранене, обикновено си намират извинения, за да не ядат определени храни.

Хората с много претенции към храната може да имат селективно хранително разстройство:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване