Диета „19 часа“ – научно обяснение. Игри на хормоните – част 1

Прибирате се късно вкъщи и ядете, каквото ви падне? По това време чувстваме неистово желание да ядем въглехидрати, защото има връзка с хормоналния проблем. Нека разгледаме как работи тялото ни по часове и какво да ядем във всеки период.

dieta-hormoni

Хранене по график: според функцията на хормоните.

Сутринта кортизолът вдига нивото на захарта. Затова много хора нямат апетит на закуска. После кортизолът постепенно пада и стига до най- ниското си ниво след 19 часа. Няма стимул, който да поддържа глюкозата висока и затова изпитваме глад за въглехидрати. По същото време серотонинът също е в най- ниското си равнище, което ни кара да ядем, без да осъзнаваме какви количества поглъщаме. Това се случва в здравото тяло, но болест или стрес влошават нещата.

Сутринта физиологията ни кара да ядем бавноусвоими въглехидрати. Следобед обаче трябва да ги избягваме и да ядем протеини, защото ще поддържат нивата на инсулина ниски. Когато ядем бързоусвоими въглехидрати, стимулирането на инсулина предизвиква хипогликемия, така след 2 часа отново сте зверски гладни.

Диетата „19 часа“ ни кара разбием този порочен кръг, който ни кара късно вечерта да се тъпчем с въглехидрати.

Като имаме предвид, че от сутринта тялото ни гори енергия и харчи гориво като глюкоза и мастни киселини, хранатаdieta-19-chasa сутрин трябва да източник на енергия. Затова, е най- добре да ядем бавноусвоими въглехидрати, които се натрупват в черния дроб. С тези резерви, когато кортизолът намалее вечер, няма да се тъпчем.

Вечеряме късно, напълняваме двойно

Тялото ни отговаря на различни хормони, някои от които се увеличават през различни часове на деня, а други- вечерта.

Когато станем сутрин, се увеличава производството на допамин, адреналин и кортизол. Така имаме енергия да работим, да учим , да тренираме. Кръвното се покачва, нивата на захарта са стабилни. Затова, на закуска препоръчваме ядене на бувноусвоими въглехидрати, които ще ни помогнат вечер да не озверяваме.

Следобед, допаминът, адреналинът и кортизолът започват да намаляват, като най- ниските нива са до 19 часа. Ако сме закусили правилно, черният дроб ще снабдява със захар през целия ден, без да ни се налага да ядем въглехидрати вечер. Това е тайната да започнете да отслабвате.

Сутринта адреналинът, който освобождаваме, контролира секрецията на инсулин. Инсулинът е единственият хормон, който можа да синтезира мазнини, затова трябва да го поддържаме на ниски нива. След 19 часа адреналинът намалява. Ако през деня сме яли въглехидрати (хляб, паста, картофи), това може да накара инсулина да се отделя и така да напълняваме.

През нощта, ако спим добре, се увеличава производството на серотонин, който поддържа мозъчната химия в покой и води до увеличаване на мелатонина (хормонът на съня)

До 40- годишна възраст, докато спим, се увеличава и хормонът на растежа. Това кара децата и тийнейджърите да растат, докато спят. Този хормон поддържа нивата на захар в кръвта нормални през нощта, като адреналинът и кортизолът са ниски. Яденето на въглехидрати през нощта, стимулира директно инсулина, който ги превръща в мазнини.

КЪМ ЧАСТ 2 – МЕНЮ НА ДИЕТАТА „19 ЧАСА“:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване