7 храни за възстановяване на чревната флора

kefir

В червата ни живеят 4 милиона микроорганизми от 400 вида, повечето са бактерии, много полезни за здравето ни.

Диария, киселинност, прекаляване с фибрите и някои лекарства могат да намалят количеството на тези бактерии. Добрата новина е, че има много храни, които възстановяват чревната флора.

Тези микроорганизми обитават тялото ни от устата до крайната част на дебелото черво, където изпълняват различни функции като: предпазване от инфекции, синтензиране на витамин К и улесняване на храносмилането.

За да имаме здрава и функционална микрофлора, препоръчваме консумацията на храни, богати на пробиотици, като:

1.Кефир. Това е продукт от козе или краве мляко и ферментирали зърна, богат на лактобацили. Прилича на зърна ориз. За да го приготвите, измийте зърната с питейна вода и ги сложете в стъклен съд, добавете им мляко и на следващия ден ще имате богат източник на пробиотици. Резултатът е по- добър, ако консумирате на гладно.

2. Кисело мляко. Има варианти, обогатени с повече лактобацили. Козето мляко и сирене съдържат много пробиотици.

3. Микроводорасли. Спирулина, хлорела, сини или зелени водорасли. Тези пробиотици съдържат по- голямо количество лактобацили и бифидобактерии в храносмилателния тракт.

vodorasli-supa

4. Супа мисо. Регулира храносмилането . Мисото се използва много в традиционната японска медицина. Приготвя се на основата на ферментирал ръж. Приготвя се като добавите лъжица гореща вода.

5. Черен шоколад. Когато е чист и качествен, съдържа дори повече пробиотици от млечните продукти.

6. Кисели краставички. Този зимен аперитив също е много добър източник на пробиотици.

7. Темпура. Ферментирали соеви зърна, които идеално заместват месото. Богати са на пробиотици и са добър източник на витамин В12. Може да се добавя към супите, да се приготвя с подправки на фурна или на салата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване