Видове диети за отслабване

Когато искаме да отслабнем, винаги първо се сещаме за диета. Но има важни въпроси, с които трябва да сме запознати, преди да изберем една: „Какво е диета?“, „Какви видове диети има?“.

vidove-dieti

Много се говори за диети и обикновено се свързват с отслабване, но какво всъщност е една диета?

КАКВО Е ДИЕТА?

Диетата е планиране на начина, по който да разпределим определени храни през деня. Диетата трябва да е адекватна на здравословното ви състояние, дали само за отслабване или за болести. Има диета за затлъстяване, които се свързват освен това, и с други заболявания като диабет, артрит, сърдечно- съдови и др.

В случаите на затлъстяване или наднормено тегло целта на диетата е да отслабвате чрез планиране на нискокалорични храни през деня – между 4 и 6.

Като се имат предвид целите на диетите, се появява и други въпрос:

КАКВИ ВИДОВЕ ДИЕТИ ИМА?

Има много видове диети, но те влияят индивидуално на всеки човек, тъй като няма двама души с еднакъв метаболизъм, навици, вкусове, и пр.

Ако се съсредоточим само върху диетите за отслабване, има също много различни видове.

Строги диети. Сред тях има диети, базирани основно на един вид храна, например, диета с ябълки, диета с лимони, диета с портокали и пр. Има също така диети, при които се ограничава определено хранително вещество, например хиперпротеинови диети (диета Аткинс, диета Дюкан и пр) и кетогенни диети; диети с ниско съдържание на калории,vidove-dieti-1 например диетата с 800 калории. Целта на тези диети е да топите бързо мазнините, без да се имат предвид евентуалните странични ефекти.

Балансирани диети. Това са диети, които включват трите макронутриенти (въглехидрати, протеини, мазнини) по пропорционален и хармоничен начин. Един от най- важните примери за този тип режими е средиземноморската диета, диетата с 1500 калории, диетата според гликемичния индекс и др. Целта е да отслабвате здравословно, като избягвате възможните странични ефекти като виене на свят, преумора, припадъци и по- сериозни проблеми.

Не всеки вид диета е подходяща за всеки човек.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване