Психологическия ефект от храните

hranene-za-udovolstvie

Психологическият ефект от приема на някои храни обуславят до голяма степен храненето ни, като този ефект е различен при всеки човек. Зависи от предпочитанията му, характера и личността му.

Психологическият ефект от храните не е толкова изследван като физическия, но със сигурност не е за пренебрегване. Например, често зарязваме диетите по- скоро по психологически причини. Основната разлика е, че ефектите върху настроението ни са много по- субективни, зависят от характера ни, отколкото физическите.

dieti-izbor

Приема на храни, които ни харесват, водят до освобождаването на бета- ендорфини и подобряват настроението ни. Но ако някоя храна, която ни харесва, не трябва да я приемаме: защото ще напълнеем, защото е вредна за здравето ни, чувството на вина могат да заличат положителния ефект. Трябва да забравим за това чувство на вина, което се среща основно при жените, като приемаме умерено от храната, която ни харесва.

Субективността от психологическия ефект на храните, е още по- силна, защото се определя от това дали ни харесва мириса, вкуса, вида и пр. Освен от тези външни белези, дали ни харесва една храна зависи и от това какъв предишен опит имаме с приема й, социални обстоятелства и други лични фактори.

Затова не е добре да установяване общи хранителни стратегии: диети, менюта и др, а да имаме индивидуални.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване