Защо свръхнатоварването е вредно?

Може да си навредите повече, отколкото да си донесете ползи

претрениране

Нова година, нов късмет. Дано на всички вас щастието да ви се усмихне през 2014, да постигнете всичките си желания и най – вече да бъдете здрави. Що се касае до последното, фитнес тренировките имат огромно значение. Защото могат да бъдат точно толкова опасни, колкото си мислите, че са полезни. Един от основните проблеми е претренирането, което води до неприятни странични ефекти, особено ако продължи дълго време.

Кои са трите основни проблеми от претоварване в салона за фитнес?

Главоболие. Може би ви се струва случайно, ако след излизане от залата получите главоболие. Но ако тази ситуация се повтори няколко поредни пъти бъдете сигурни, че на този свят случайности не съществуват. Докато тренирате тялото има нужда от повече кислород и ако моментните ви възможности не отговарят на натоварването, главоболието е само едно от неприятните последствия. Намалете малко темпото, ако трябва дори си починете за няколко дни.

Безсъние. Теоретически, тренировката трябва да помага на съня, защото изтощава. Това действително е така, защото умело дозираното натоварване отключва производството на ендорфини и намалява това на кортизол. Проблемът идва когато се претоварите, защото тялото един вид започва да протестира и започва да отделя все повече и повече кортизол (той ви кара да се чувствате зле). И така в крайна сметка се изнервяте и не можете да заспите, като за пореден път попадате в омагьосан кръг.

Болести. Отново изглежда странно, че нещо уж полезно за здравето, би могло да има нездравословни последици. Но докато умерените упражнения доказано предпазват дори от вирусни заболявания (грип, настинка), но престараването в залата за фитнес носи силно изтощение за имунната система. И така ставате по – податливи на всякакви заболявания, независимо в кой сезон се намирате.

Изводът от тази статия би могъл да бъде само един. Каквото и да правите – правете го умно. Не се хвърляйте в боя без да обмислите ситуацията и се замислете сериозно какво се случва с вас, ако усетите някой от описаните по – горе симптоми.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване