Защо бегачите дебелеят?

Всеки опитен атлет със сигурност е забелязал, че понякога след тичане на дълги разстояния усилено покачва тегло, вместо да отслабва. И наистина – сравнено с фитнес маниаците и бодибилдерите, чистите бегачи изглеждат доста омазнени и сравнително рядко могат да се похвалят с кой знае какъв релеф.

бягане за здраве

От медицинска и спортна гледна точка, тази ситуация е доста интересна. Защото според 99% от плановете, за отслабване е достатъчно да правиш каквито и да било упражнения, придружени с подходяща диета. Да, загубата на тегло наистина изглежда много проста отстрани, но ако отслабването действително беше лесно, надали щеше да има толкова статии и книги по темата (Само в Гугъл България има повече от 1 200 000 резултата).

Но нека да не се отклоняваме от темата. Бегачите обичайно са доста силни (дори и да нямат огромни мускули), сърцето работи както трябва, но – определено имат проблеми с отслабването. На какво се дължи това? Експерти обясняват, че според проучванията, по време на тичане обичайно не се горят достатъчно калории. Това не се дължи на самото тичане, а на темпото на спортуващия. Повечето хора си мислят, че правят достатъчно за горене, но всъщност са доста под нормата. Изследванията показват, че бягане с нормално темпо трябва да продължи най – малко 1 час, за да се усети осезателен ефект (това не е така при спринтовете).

Решението на проблема е сравнително лесно, стига да имате желание. Първата възможна промяна идва от темпото – просто тичайте по – бързо. Другото добро нещо е да започнете и тренировки с тежести, които ще ускорят метаболизма и ще ви помогнат да изградите повече мускулна маса. А колкото повече мускули имате, толкова повече калории ще горите. Помислете си: огромният ТИР на магистралата гори няколко пъти повече, сравнено с малолитражния автомобил, независимо с каква скорост се движи. Така е и при хората: големите мускули горят повече енергия, отколкото малките.

Още едно добро решение е да преосмислите вашата диета, ако не постигате очакваните резултати за отслабване. Не е нужно да спирате бягането или да се лишавате от храна, просто намалете калориите още малко (300 – 400 на ден). Ако и това не помогне, значи имате някакъв по – сериозен проблем и не е лоша идея да отидете на лекар.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване