Кога и как се пие протеинов шейк?

Пийте правилния шейк по точното време

протеинов шейк

Най – добър преди тренировка

По принцип е установено, че е най – ефективно да се изпие доза протеинов шейк около тридесет минути преди старта на тренировката. Имайте предвид, че ако не се хванете за желязото в рамките на час след като обърнете чашата, ползата от добавката ще е равна на нула. Друго важно нещо е, че преди упражнение протеинът трябва да е със сравнително високо съдържание на въглехидрати, за да ви даде не само сила, но и енергия.

Също така не се надявайте, че като изпиете една чаша белтък ще станете силни като световни шампиони. Отговорността за правилното протичане на занятието остава изцяло върху вас, шейкът просто ще ви окаже мъничка подкрепа.

Протеин за след тренировка

Да приемате само протеин след упражнения също не е най – добра идея. Тук отново трябва да се смеси с въглехидрати, защото те катализират отделянето на инсулин в тялото, а това ускорява движението на хранителни вещества към мускулната тъкан. Изберете високопроцентов суроватъчен протеин, тъй като той се разгражда и усвоява най – бързо, отивайки право към мускулите.

Преди сън

Преди лягане е добър вариант да изпиете доза протеинов шейк. Това трябва да стане около 1 – 1 ½ часа, за да има време да се усвои и да подготви тялото за заслужена почивка. В този случай най – удачният вариант е да приемате казеин, който се разгражда много бавно (сравнено с другите белтъци) и така ще продължи действието си сравнително дълго време. А това е важно по време на сън, защото тогава тялото се възстановява, нивата на хормоните на растежа са повишени и следва да бъдат стимулирани по един наистина рационален начин.

Евтиното решение

Да пиеш по три – четири дози протеин на ден е хубаво и вкусно, но в същото време удря здраво по джоба. Ако направим равносметка, една доза шейк средно качество излиза около 2 лева, тоест: 2 * 3 = 6 лв / ден или 180 лв / месец. Не всеки може да си го позволи. Евтината алтернатива е да заместите шейка с биологично прясно мляко и един банан. В млякото се съдържа перфектната смес от суроватка и казеин, които съвместно стимулират мускулите.

*Забележка: В магазините НЕ продават биологично мляко! Откъде ще го намерите е неизвестно, ако нямате пряка връзка с млекопроизводители!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: ,
Публикувано в Фитнес
Един коментар по “Кога и как се пие протеинов шейк?
  1. Грациела Ковачева каза:

    Здравейте,бихте ли публикували 3-4 рецепти за протеинов шейк вместо закуска,имайки предвид че искам а свалям,а не да слагам кг.Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване