Как да готвим без мазнина

gotvene-bez-maznina

Когато говорим за пазене на диета и на фигура, не е важен само изборът на храна, но и начинът й на приготвяне. Както има по- здравословни храни от други, има и начини на готвене, които са по- полезни за здравето. Един от тях е готвенето без мазнина.

Първо, трябва да уточним, че не можем да готвим изцяло без мазнина, тъй като всички храни от животински и растителен произход имат такава. Но можем да ограничим присъствието й.

Чрез готвенето без мазнина ограничаваме или елиминираме опасни за здравето мазнини. Т.е., елементите, които не могат да се обработват и се превръщат в шлаки, които задръстват артериите, както и водят до появата на паласки. Трябва да разграничим мазнината, която се използва за готвене и тази, която се използва за овкусяване. Трябва да разграничаваме и растителни от животински мазнини, които са по- вредни за здравето.

gotvene-na-para

Важното е да се научим да използваме минимума мазнини. Например, за да овкусим салата от 200 грама, е достатъчна 1 лъжица зехтин.

Нека разгледаме алтернативните методи за готвене без мазнина. Можем да използваме готвенето на пара за приготвяне на месо, риба, зеленчуци и яйца. В тигана или на скарата можем да сложим малко лимонов сок или бульон. Рибата може да се приготвя във фолио или да я сложим във фурната върху зеленчуците и да полеем малко с лимонов сок или бульон. Така ще запазим полезните й вещества, както и вкуса. Готвенето на фурна също е много подходящ начин за здравословно готвене.

В някои случаи дори може да се замести олиото или маслото с вода. Например, за да приготвите пържено яйце, може да сложите на дъното малко вода. Когато заври, разбиваме черупката и пускаме яйцето. При сосовете, най- добре е мазнината да се слага накрая. При готвенето можем да използваме редица подправки, които помагат за отслабването.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване