Oт къде се взимат дебелаците?

519x631Едно от най-неотложните предизвикателства в областта на превенцията на редица заболявания и за подобряване на ежедневния бит е правилното хранене и диета. Хлябът наш насъщен няма  еднозначно въздействие върху човешкото тяло. Около една трета от населението на света страда от недохранване. В същото време, в страни с по-висок стандарт на живот системното преяждане е сериозен проблем за лекарите.

Диетите стават все по-популярни и … все по-неефективни! Изследвания са установили пряка и почти пълната зависимост между затлъстяването и ранната смърт! Данните са стряскащи. Например: на възраст от 50-55 години при мъжете, чието тегло надвишава нормата с 20 процента, смъртността е била 20 на сто над средното ниво. И когато теглото е по-голямо от нормалното, 35-процентната смъртност се увеличава до 40 или повече процента. Пълният човек рядко оцелява до 70-годишна възраст. Затова има смисъл, човек  да положи усилия за нормализиране на теглото си с подходяща диета.

Наднорменото тегло  преди всичко има крайно вредно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Мазнините, натрупани в коремната кухина водят до високо положение на диафрагмата и пречи на дишането. Сърцето, ако е обвито от мазна обвивка, бива затруднено при свиването на сърдечния мускул. Още в ранна възраст, почти половината от хората се раждат с една сравнително малка степен на наднормено тегло.

Те страдат от недостиг на въздух, защото затлъстялото сърцето не може да се справи с натоварването. С възрастта, това се засилва, дори и ако теглото не се увеличава значително, а то обикновено расте. Това води до преждевременна смърт.

overweight-s-7f73a4a3

Според проучванията, от различна степен на затлъстяване в САЩ страда повече от 35 процента от населението в Германия, около 30 процента, а в България 22 на сто. Лекарите диетолози изтъкват, че най-честата причина за затлъстяването е прекъсването на хранителните центрове в мозъка.

Тези два центъра – в центъра на глад и център ситост. В експерименти върху плъхове са установили, че при унищожаването на животните на центъра за глад, те престават да чувстват нужда от храна, отказват да се хранят и  умират. С унищожаването на центъра за ситост животни започват да ядат твърде много, катастрофално бързо надебеляват и също ги чакат  ранна смърт. Здравото тяло може да функционира само в нормалния баланс на двата центъра.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване