Како трябва да знаем за калориите, за да отслабнем

Какво означава думата „калория“? Това е мерна единица за енергията, която получаваме от храната. Калориите се натрупват под формата на мазнини, ако не успеем да ги изразходим.
Има различни видове калории, в зависимост от хранителните групи – въглехидрати, протеини и мазнини. Всеки вид се отличава със специфични физически и химически качества.
Ето кои са най- важните факти за калории, според източника им:

Въглехидрати
Това са най- разпространените видове калории. 1 грам съдържа 3,75 калории. Въглехидратите се делят на две подгрупи – сложни и прости. Към простите въглехидрати спадат всички видове захар. Глюкозата и фруктозата се съдържат основно в плодовете и в някои видове зеленчуци. Лактозата се съдържа в млечните продукти. А захарозата е тази, която се съдържа в захарната тръстика и консумираме в ежедневието си.
Сложните въглехидрати са фибрите и нишестето. Храните, които съдържат големи количества сложни въглехидрати са хляба и пастата. Също така, картофите, бобовите култури, царевицата и др.
Независимо от формата им (с изключение на фибрите), тялото превръща въглехидратите в енергия – глюкоза. Основната разлика между двете подгрупи и за колко време ще се превърнат в глюкоза. Сложните въглехидрати освобождават енергията постепенно. Докато простите го правят чрез рязко покачване, последвано от рязък спад, който причинява вълчи глад.

otslabvane-kalorii-1
Протеини
Съдържат 4 калории в 1 грам. Основните източници на протеини са: яйца, млечни продукти, ядки, бобови култури, месо. Те имат много важна роля за здравето на мускулите в тялото.
Мазнини
1 грам мазнини съдържат 9 калории. Имат важна роля за здравето ни, така че можем да ги изключим напълно от менюто си. Например, без мазнините, тялото ни няма да може да усвоява витамините А, Е, Д и К. Освен това, са важни източници на мастни киселини. Мазнини можем да си набавим както от животински, така и от растителен произход.
Как да комбинираме въглехидрати, мазнини и протеини

Според диетолозите, ежедневното ни меню трябва да включва храни и от трите групи в подходяща пропорция:

– Въглехидратите трябва да са 45%- 65%
– Мазнини: 20% – 35%
– Протеини: 20% – 35%

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване