Как да спрем Безконтролното Хранене!

otslabvane-13

Безконтролното хранене е реакция на организма ни при стрес и тревожност. Това е отговор на ситуация, която предизвиква страх и тревога. Повишават се нивата на кортизола, а с тях и теглото.

Безконтролното хранене неминуемо води до сериозен проблем с теглото и самочувствието. Както казахме, кортизолът, хормонът, който се отделя при страх, стрес и тревога, подтиква мозъка да яде още, и колкото повече, толкова по- добре. Затова е важно кортизолът да е в норма, да не се увеличава и да създава още проблеми.

3 СТЪПКИ ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ БЕЗКОНТРОЛНОТО ХРАНЕНЕ

1 Бавно с храната

В ситуации на стрес на никой не му хрумва да яде нещо здравословно, например моркови. Сещаме се за нещо сладко или мазно. Засищат ни повече, но за по- кратко време.

В ситуации на стрес сме склонни да ядем по- големи порции храна и по- мазна. За да се предпазим, трябва да подхождаме по- различно към нея. Да забавяме момента на яденето. Да се наслаждаваме на всеки залък с всичките си сетива. Изпийте две чаши вода, преди да започнете да ядете.

Така ще понижите нивата на кортизола, ще приемате по- малко количество храна и ще контролирате това, което ядете.

otslabvane-14

2 Обилна закуска

Дефицитът на витамини В комплекс, С, калций и магнезий предизвикват стрес. А тези дефицити отново водят до високи нива на кортизола и повишаване на апетита.

Можете да се предпазите от безконтролното хранене, като си хапвате повече на закуска. Идеалната закуска включва:

-натурален сок (не купешки, а домашен) от портокал или грейпфрут. Шепа ягоди или 2 кивита. Тази комбинация ви осигурява витамин С.
-1 обезмаслено кисело мляко, което ни зарежда с калций и магнезий
-пълнозърнесто хлебче или печена филия хляб с малко масло. Пълнозърнестите храни са богати на витамин В комплекс.

3 Угаждайте си, но по малко
Когато стресът ви подтикне за ядете безконтролно нещо сладко или солено, е добре съвсем мъничко да си угодите. По- добре е да си доставите удоволствие, но с малко, отколкото да се изнервите допълнително от потискането на желанието. Ако имате проблеми със самоконтрола, вземете мерки, за да не прекалите с храната.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване