Как да предпазим костите, когато отслабваме

Ето как да отслабвате, без да губите костна маса:

otslabvane-kosti

Правете слънчеви бани по 20 минути на ден. Трябва да сте с голи ръце и крака, без слънчев протектор. Така ще си осигурите необходимата доза витамин Д, за да усвоите калция. Нашият организъм произвежда витамин Д, който всъщност е хормон, когато се излагаме на слънце. В месеците с малко слънце, поискайте лекарят ви да ви предпише добавки витамин Д.

Взимайте дневната си доза от калций. Преди менопаузата препоръчителната доза е 1000 мг. След това – между 1500 – 2000 мг. Ако не можете да стигнете до това количество, допълнете си с добавки. Проблемът е, че тялото може да усвои определена доза калций всеки път, затова разделете дажбата на 3 пъти, най- добре с храната. Освен обезмаслените млечни продукти, калций се съдържа и в доста зеленчуци със зелени листа – зеле, спанак и пр. Те съдържат и витамин К, който не позволява загубата на калций.

Не прекалявайте с протеините. Високият прием на храни, богати на протеини, води до изхвърляне на калция отkosti организма.

Не пийте повече от 3 чаши кафе на ден. Кофеинът ускорява загубата на калций. Същото важи и за другите протеинови напитки.

Включете лук в храненето си. Експеримент доказва, че ако ядем лук, намаляваме с 20% риска от остеопороза.

Избягвайте прекаляването с алкохол. Чаша вино на вечеря е добре, но прекаляването със спиртните напитки води до загуба на калций.

Лекувайте депресията си. В депресивно състояние се произвежда повече кортизол, хормонът който „краде“ минералите от костите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване