7 топ съвета за бърз метаболизъм

Ритъмът на метаболизма зависи от различни фактори, сред които: пол, възраст, начин на живот и пр. При някои хора обмяната се случва нормално, на други обаче им се налага постоянно да търсят начини, за да го поддържат активен.

Ето кои са 7- те съвета, които трябва да спазваме, за да се радваме на бърз метаболизъм:

1. Редовна сутрешна закуска
Това е един от ключовите моменти, за да поддържаме баланса на метаболизма. Хранителните вещества, които приемаме в първите часове на деня, са енергията, от която клетките има нужда. Закуската трябва да ни осигурява 25% от ежедневния прием на калории и да съдържа фибри, витамини и минерали.
2. Контрол над приема на мазнини
Не е правилно да елиминираме изцяло мазнините, защото тялото ни има нужда от тях, а и са необходими за правилния метаболизъм. Но пък и трябва да внимаваме, за да не прекаляваме с тях. Вместо да прекаляваме с мазнините, трябва да се стараем да ги замества с протеини и полезни въглехидрати.
3. Правене на упражнения и повече движение
Един от най- сигурните начини да се радваме на бърз метаболизъм, е като правим редовно упражнения. По този начин тялото ще продължи да изгаря мазнини, дори когато е в състояние на покой. Стимулирането на мускулите чрез упражнения по категоричен начин ускорява обмяната на веществата.
4. Пиене на вода
Метаболизмът се забавя значително, когато тялото е дехидратирано. Тялото се нуждае от вода, за да транспортира веществата и кислорода до клетките. Липсата на течности води до натрупване на токсини в кръвта и причинява метаболитни проблеми. Трябва да пием по 2 литра вода дневно.
5. Малки хранения
Вместо обилни хранения по 2-3 пъти на ден, трябва да разделяме порциите на по- малки, които да приемаме по 4-5 пъти дневно. По този начин поддържаме постоянно метаболизма и отслабваме непрекъснато. Помага да поддържаме физическата и психическата енергия. Приемът на калории не трябва да е под минимума от 1500, защото също може да доведе до забавяне на метаболизма.
6. Контролирана консумация на въглехидрати
Консумацията на въглехидрати до голяма степен е индивидуална нужда. Но за отслабването, се препоръчва да са такива с по- нисък гликемичен индекс, тъй като са по- богати на фибри. Най- препоръчителни са плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите култури. В същото време, трябва да се избягват захар и бяло брашно.
7. Пиене на зелен чай
Това е сред най- добрите природни средства за ускоряване обмяната на веществата. Можем да пием по 2-3 чаши на ден, без захар. Тъй като съдържа кофеин обаче, зеленият чай не се препоръчва при високо кръвно, анемия и бременност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване