6 групи храни, които убиват желанието за захар

otslabvane-vaglehidrati-1

Завишеният прием на захар води до редица здравословни проблеми: наднормено тегло, затлъстяване, високо кръвно, диабет, сърдечно- съдови заболявания и пр.

Реално, приемаме много повече захар, отколкото си мислим. Причината е, че се съдържа в много от храните, без изобщо на подозираме. А и сладкият вкус води до пристрастяване, което ни подтиква да я добавяме към повечето напитки и храни.

Един от признаците, че сме пристрастени, е когато усещаме, че имаме специфичен глад – че яде ни се сладко. Можем да го почувстваме, дори когато сме се нахранили достатъчно и нямаме нужда от още храна.

Справянето със зависимостта към захарта е трудно, но не и невъзможно. Един от начините е като включваме редовно в менюто си определени храни, които притъпяват желанието за сладко. Ето кои са те:

1. Протеини
Приемът на протеини, вместо на захарни изделия, стабилизира нивата на кръвната захар. Те забавят усвояването на захарта и по този начин за избягва пикът на глюкозата, което води до намаляване на желанието за сладко. Някои от най- подходящите, богати на протеини храни, са: леща, фасул, кисело мляко и кефир.

dieta-kiselo-mliako-plodove

2. Полезни мазнини
Консумацията на полезни мазнини ни помага да намалим приема на мазнини като цяло. След като елиминираме захарта, тялото започва да използва мазнините като източник на енергия. Полезните мазнини са необходими на тялото ни, за да бъде здраво, а и намалява желанието за сладко.

3. Фибри
Храните, които са богати на фибри, помагат да контролираме желанието за сладко. Фибрите забавят скоростта на храносмилането, като по този начин контролират нивата на кръвната захар. Помагат ни да се чувстваме сити и да не изпитваме глад за дълго време. Някои от най- подходящите варианти са: орехи, ленено семе, горски плодове и моркови.

4. Храни, богати на пробиотици
Пробиотиците помагат да се намали гъбата кандида в тялото, която се храни със захар. Тя може да причини много проблеми, като обриви, напълняване, преумора, инфекции и пр. Елиминирането на захарта и заместването й с пробиотици кара убива от глад кандида. Някои от най- препоръчителните пробиотици са: кефир, кисело мляко, ябълков оцет, комбуча и др.

5. Кисели храни
Когато ни се дояде нещо сладко, можем да го заместим с кисела храна. Много от тези храни са пробиотици и помагат за развиването на полезни бактерии в чревния тракт. Кисело зеле, кимчи и др., са сред ферментиралите храни, които убиват желанието ни за сладко.

6. Билки и подправки
Разнообразието от билки и подправки в храната, намалява апетита към сладко. Джинджифилът и куркумата са сред най- полезните. Те понижават кръвната захар и помагат срещу инсулиновата резистентност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване