Здравословни навици за добро храносмилане

korem-hranosmilane

Можем много да направим, когато имаме проблеми с храносмилането. Всеки ден клетките от системата работят здраво в своята лаборатория, за да извлекат най- доброто от храните и напитките.

Има фактори като стреса, липсата на физическо натоварване, липсата на почивка, недостиг на храносмилателни ензими или дефицит на чревна флора, които са важни не само за доброто ни храносмилане, но и за имунната ни система, предпазването от алергии и болести.

ПОЧИВКА И ХРАНОСМИЛАНЕ

Вечерята трябва да е лека, а закуските пълноценни. Когато приемаме по- малко калории по време на хранене, облекчаваме храносмилането, както и използването на храносмилателни ензими. Не лягайте да спите след хранене, защото така спъвате работата на храносмилането.

СТРЕС И ХРАНЕНЕ

Ускореният начин на живот, в който не обръщаме внимание на това, което ядем, е една от първите спънки за доброто храносмилане. Трябва да дъвчем внимателно храната, да се храним бавно.

Не гълтайте за две минути нещо, за което на тялото му е нужно часове да обработи. Трябва да дъвчете достатъчно и да напоите добре храната със слюнка, преди да преглътнете. Не забравяйте, че храносмилането започва от устата с ензимите, които се намират в слюнката.

sport-krasota

СПОРТЪТ ПОМАГА НА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Интензивната тренировка, поне за 20 минути на ден, подобрява храносмилането и усвояването на веществата. Успокоява и подобрява настроението, подпомага отделянето на хормони и ензими. Коремните преси също помагат на храносмилателната система.

Нервите увеличават образуването на газове в стомаха и изменят храносмилателния процес.

ДОМАШНИ СРЕДСТВА

Взимайте на гладно лъжичка ябълков оцет с щипка сода бикарбонат, за да неутрализирате киселинността. Киселата среда неутрализира ензимите и пречи на
храносмилането и усвояването на веществата.

Освен пресни зеленчуци, ферментиралите храни, като кефира, могат да се използват като добавка за поддържане и засилване на чревната флора. Полезни са и за имунната система.

ИЗБЯГВАЙТЕ ХРАНИ, ТРУДНИ ЗА СМИЛАНЕ

Избягвайте дъвките, бонбоните, тъй като предизвикват отделяне на храносмилателни ензими и сокове, които обаче няма да се използват. Избягвайте също сладкото, пърженото, бързата храна, тъй като са вредни за храносмилането.

При леки стомашни неразположения и болки, пийте чай от мента или лайка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване