Защо е толкова трудно да отслабнем, след като сме напълнели отново

celulit-danki

Няма по- добро усещане от това, че отслабваме, влизаме отново в дънките си и си връщаме обиколката на талията. И макар отслабването да не е толкова лесно за постигане, по- трудната задача е да запазим постигнатите резултати.

Ясно е, че всеки иска да запази сваленото тегло и да продължи да се наслаждава на по- слабата си фигура. Но има и друга причина, поради която да се стараем да не си връщаме старото тегло: по- трудно се отслабва, ако отново сме напълнели. Много жени могат да потвърдят това твърдение. Има обаче и други причини, които затрудняват повторното отслабване:

1. Хормоните не помагат. Когато отслабваме за първи път, сигурно сте го постигнали като сте редуцирали количеството на приеманите калории. С времето това ограничаване може да намали нивата на лептина, който ни помага да се чувстваме сити. Когато спадат нивата, чувстваме глад, включително дори точно след като сме яли. Намаляването на калориите също увеличава нивата на грелина, който контролира усещането за глад. Дори да сте яли преди 10 минути, нивата на грелина могат да ви накарат да чувствате глад.
2. Храната е само част от системата за отслабване. Ако постоянно напълнявате и отслабвате, може би имате проблем с храненето. Както много хора, използвате храната, за да задоволите внезапно появили се нужди. Намалявате я, когато искате да отслабнете, но я увеличавате, когато искате да се успокоявате. Накрая се получава порочен кръг. Трябва да имате здравословна връзка с храната, ако искате да отслабнете и да задържите килограмите.

napalnqvane-stres
3. Причинявате си метаболитни проблеми. Постоянни и еднотипни кардио тренировки, строги диети, довеждате тялото си до изтощение: това може да увреди метаболизма ви. Изследвания показват, че метаболизмът на хора, които наскоро са отслабвали, е много по- занижен от онези, които не са го направили. Ако отслабването ви е било по- строго от обикновено, може да се появи проблем.
4. Върнали сте се към лошите си навици. Много често, когато отслабваме или достигаме идеалното си тегло, си мислим, че можем да се върнем към старите си навици. Ако не искате отново да ви се налага да отслабвате, елиминирайте немдравословните навици от ежедневието си.
5. Не променяте достатъчно стратегиите. За да успявате да отслабнете отново, трябва да изненадате тялото си и да промените нещо в старата стратегия. Например, вместо на тичате по 5 км, тичайте на интервали. Не спазвайте чужди диети, а измислете своя, според вашия вкус.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване