Супер храните през Есента

esen-otslabvane

Искате да се защити през есента от вирусите и инфекциите? Ето кои храни трябва задължително да присъстват в менюто ви:

Всеки сезон ни осигурява храните, от които имаме нужда. Затова е много важно да приемаме основно сезонни храни. Плодовете и зеленчуците, които ни носи есента, освен вкусни и пълни с полезни вещества, ни помагат да си възстановим енергията. Също така ни подготвят да посрещнем зимата, като ни предпазват от типичните болести за периода, като грип и настинки.

ЯБЪЛКИ

Не само са вкусни и сочни: те са и сред най- богатите на антиоксиданти плодове. Важни са за здравето на сърдечно- съдовата система, а заедно с пектина и полифенолите, ни помагат да контролираме нивото на лошия холестерол. Добре е да ядете плода с кората, а не да го белите.

ОРЕХИ, БАДЕМИ И ШАМФЪСТЪК

Богати са на фибри и протеини, имат мощно антиоксидантно действие, заради съдържанието на витамин Е и селен. Предпазват от сърдечно- съдови заболявания. Заради високото им калорично съдържание, се старайте да не ядете повече от 30 грама на ден.

КРУШИ

Много са богати на витамин С. Също така, съдържат много фибри, така че пречистват тялото идеално.

tikveni-semki-1

СЛАДКИ КАРТОФИ, ТИКВА И МОРКОВИ

Оранжевите плодове и зеленчуци са богати на витамин А, също така лутеин, калий, калций, антиоксиданти, керцетин, алфа каротен. Полезни са за сърдечно- съдовата система, зрението, кожни проблеми. Повишават защитните ни сили, борят алергиите и инфекциозните заболявания.

НАР

Отличен източник на антиоксиданти. Предпазва мозъка и засилва паметта. Предпазват артериите от втвърдяване. Има противовъзпалително действие. Облекчава болките в гърлото или мускулите.

ЗЕХТИН

Намалява риска от сърдечно- съдови заболявания с 50%. Съдържа много полезни за тялото мазнини.

ЛЕЩА И НАХУТ

Лещата е богата на протеини, съдържа много калций. Нахутът съдържа по- висок процент въглехидрати, но е по- богат на фибри и калий, магнезий, калций, желязо и цинк.

КАРФИОЛ

Задължително трябва да присъства в есенното ви меню. Доказано е, че предпазва от няколко вида рак. Карфиолът е важен източник на витамин С и фитонутриенти, които намаляват холестерола.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване