Питагорова диета – философия на живот

Много диети целят промяната на хранителните навици и превръщането им в начин на живот. Пример за този вид диети е Питагоровата диета. Според Питагор, балансът е в простотата.

diuretici-laksanti

Навярно свързвате името му в математически теореми, но той е по- скоро философ: създал движение, което целяло постигане на баланс между тялото, ума и духа. Т.е., промяна на начина на живот.

Питагор е считан за първият вегетарианец. Предложил какви промени да се направят в начина на живот.

ХАРАСТЕРИСТИКИ НА ПИТАГОРОВАТА ДИЕТА

– Основното е пречистването на тялото. Според Питагор, по този начин пречистваме духа си. Диетата се базира на приема на растителна храна – сурова и натурална.
Гладуване. Според Питагор е важно за постигане на баланс между тялото и ума. По този начин пречистваме тялото отpitagor токсините.
– Вкусовете са свързани с нуждите. Ако обичате солена храна, се нуждаете от допамин – увеличава чувството на еуфория. Ако предпочитате сладка храна, се нуждаете от серотонин – когато е малко, причинява депресия.
– Заместете месните продукти с растителни. Според Питагор, месото причинява емоционален дисбаланс. В днешно време знаем, че мазнините носят вещества, които втвърдяват артериите, докато растителните мазнини ги правят по- еластични.
– Да не се яде ряпа. Тогава се смятало, че се прави по религиозни причини, но вероятно причинява стомашни смущения като газове.
– Промяна на начина на живот. Според Питагор, медитацията била фундамента, уважението към останалите – също и към животните, контрол на вредните навици и усещането, че сме част от Вселената.
– Простота в храненето. Колкото по- натурална е храната, толкова по- здравословна е.

По същество диетата на Питагор е вегетарианска диета. Може да служи за основа и на веган диетите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване