5 вредни за здравето риби, които не трябва да ядете

Морето и океанът са станали толкова бедни на рибни запаси и вече са толкова замърсени от промишлеността, че когато разберете истината, нищо чудно да ви се завие свят. Бурното развитие на икономическия отрасъл и технологиите предизвиква огромна динамика в целия ни живот, което неизменно се отразява и на списъците с „добри” риби. Ето пет от тях, които доскоро се смятаха за полезни, но вече са извадени от белите списъци.

синя акула

Акула

Проблемите с яденето на много месо от акула са разнообразни и обхващат всички нива на хранителната верига. Тази риба е съвършеният хищник и от челюстите ѝ не може да избяга нито едно същество. Тяхното месо е с много високо съдържание на живак, което представлява реална заплаха за хората. Концентрацията на този тежък метал е силно завишена, защото акулите все по – често се хранят с медузи и миди, които изпълняват естествените функции да прочистват океана.

Хайвер

Любимо ястие на изисканите гастрономи от векове, хайверът вече съвсем не е безопасен за хората. Отново виновни за това сме си самите ние, тъй като замърсяваме околната среда, отровите попадат в рибите и хайвера, а после идват отново при нас. Освен това уловът заради скъпия хайвер значително намали популацията на пасажите, което представлява сериозна заплаха за бъдещето на планетата като цяло.

Треска

Доскоро смятана за една от най – полезните риби и широко използвана от професионалните бодибилдери, треската на свой ред попада в списъка на „мръсната дузина”. Застрашена от изчезване заради прекомерния улов и пълната липса на отговорност към този вид от Международните риболовни служби.

Американска змиорка

Наричана още сребърна или жълта змиорка, тази риба често се озовава в суши ястията. Смята се, че е вредна, защото живее и се отглежда в силно замърсени с живак и химикали води, което я прави опасна за човешкото здраве.

Калкан

Сам по себе си не е опасен, но в световен мащаб популацията му е толкова намаляла, че се равнява едва на 1 %, сравнено със състоянието преди 100 години! Еколозите препоръчват за известно време уловът да бъде забранен напълно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване