Нискокалоричните диети – кога да ги прилагаме

малко калорииМалко калории, голям успех
Нискокалоричните диети са идеални за поддържане на теглото или отслабване. В тях се дава приоритет на природните продукти, които почти не са обработвани. Въпреки че плодовете и зеленчуците задължително участват в този тип диети за отслабване, останалите храни също са включени, макар и в редуцирани количества.

Базирани на контрола и ограничаването на поетите калории, нискокалоричните диети се използват от много време насам за отслабване по здравословен начин. Включват продукти, които са богати на полезни вещества и бедни на калории, а порциите и количеството трябва да са подходящи.

Равномерно намаляване
Въпреки схващането, че диетата за отслабване трябва да изключи определени хранителни вещества, мазнини и захари, нискокалоричната диета ги включва в менюто си, но в минимални количества. Препоръчително е да се проведе под надзора на специалист.

Въпреки че се базират на ограничения прием на калории, тези диети никога не трябва да са непълни. Редуцирането на енергизиращи храни трябва да извърши с помощта на специалист, тъй като ако се извърши неправилно, може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Да отслабваш или да се поддържаш

Диетите с малко калории са предназначени най- вече за случаи на затлъстяване или наднормено тегло. Също така са подходящи за хора, които са започнали да качват килограми – чувстват се тежки, тромави, изморяват се при изкачване на стълби. Нискокалоричните диети се използват успешно и в медицината в случаи на диабет, хипертония, атеросклероза и др.

Килограми в нормата

Ако съчетаете енергезиращи и нискокалорични храни, с редовен спорт, резултатът веднага ще си проличи на кантара. Правенето на упражнения като допълнение към диетата с малко калории, също помага да отслабнете. Освен това, подобрява мускулния тонус и не позволява на негативните ефекти от свалянето на килограмите да се отрази на външния вид.

Природни продукти и упражнения

Плодове и зеленчуци. Най – подходящи са за нискокалоричните диети.

Готвене

Начинът, по който ще приготвим хранителните продукти, също е ключов. Трябва да избираме натурални и пресни храни,готвене малко обработени. Най- препоръчително е готвенето на пара. Също така, продуктите трябва да са в малки дози и да са разнообразни.

Забранени храни

Манджите с много мазнина и сосовете са напълно забранени. Организмът се нуждае от определена доза енергия, за да поддържа активност и метаболизма си.

Три нискокалорични диети:

Диета със 1500 калории. Въпреки че един възрастен се нуждае от 2500 – 3000 калории, целта е да се изгорят мастните резерви. Диетата съдържа всички важни вещества и достатъчно фибри. Основните хранителни продукти са – хляб, спанак, ябълки, риба и мляко. Може да продължи между 1 и 4 месеца. През първия може да отслабнете с 5 кг, но после процесът се забавя. Гарантира запазване на теглото, ако после внимавате с храната.

Магическата супа. Базира се на специална супа от зеленчуци, която се яде в изобилие, когато сме гладни. След няколко дни се редува с продукти, богати на протеини и животински мазнини. Продуктите за супата са чушка, лук, домат и зеле. Калоричното й съдържание е под 700 калории. Тази диета не трябва да продължава повече от една седмица, през което време може да отслабнете с до 6 кг.

Асоциирана диета. Съдържа почти всички хранителни вещества, дори мазнини и захар, но в минимални количества. Базира се на контрола върху калориите и приема на въглехидрати – зърнени храни, брашно, плодове, зеленчуци, ориз и хляб. Основните продукти, които включва тази диета са: ориз, месо, кисело мляко, хляб и вода. Може да продължи между 1 и 6 месеца. Отслабването е бавно – между 3 и 4 кг на месец, но свалено тегло се запазва.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване