15 истини и мита за отслабването и диетите! Виж Тук:

otslabvane-korem-2

Много често грешна информация се оказва пречката, която ни спъва в плановете ни за отслабване. А понякога и неправилното разбиране на процесите в организма, които водят до сваляне на килограми, могат да се окажат опасни. Например, манията по сваляне на голямо количество тегло за кратки периоди, може да доведе до усвояване на неправилни хранителни навици, и пр.

Ето отговорите, които дават учените, на някои от най- често срещаните твърдения, свързани с отслабването:

За да свалим килограми, трябва да правим повече хранения през деня
Истина. Важно е да се прави разлика между това да разпределим по подходящ начин балансираното си меню на няколко приема през деня и това да ядем, когато ни скимне, без никакъв контрол. Разпределянето на храната на 4- 6 приема помага да се чувстваме сити постоянно, вместо да огладняваме зверски по никое време и да се тъпчем.

Протеиновите диети, или тези, които изключват напълно въглехидратите, са най- добрите за отслабване
Неистина. Когато говорим за диети за отслабване, можем да ги разпределим в три групи: балансирана, с ниско съдържание на мазнини или с ниско съдържание на въглехидрати. Но коя е по- добра от другата, е много трудно да се каже. Всяка има и своите противопоказания. Факт е, че диетите без въглехидрати водят до по- бързо сваляне на килограми за кратки срокове, но в дългосрочен план изобщо не са подходящи. Освен това, могат да доведат до редица здравословни проблеми: главоболие, запек, общо неразположение и пр.

otslabvane-hrani

Ако правя много упражнения, мога да ям, каквото искам и нямам нужда от хранителен режим
Неистина. Физическата активност събужда апетита и ни подтиква да ядем повече. В случаите с диетите за отслабване, този физиологичен импулс може да е опасен, тъй като може да провали ефекта от упражненията върху теглото ни и дори да предизвика качване на още килограми.
Когато се спазва диета за отслабване, трябва да се установи правилна пропорция между балансирано хранене и енергиен разход на индивида. Не можем да изключим нито един от двата елемента.

Китайският чай топи мазнините
Неистина. Различните молекули, които се съдържат в китайския чай, нямат никакво доказано действие върху топенето на мазнините в човешкото тяло. Вярно е, че е полезен за общото здраве, тъй като съдържа много антиоксиданти.

Бързите диети действат
И да, и не. Могат да имат въздействие върху някои хора за кратко време. Проблемът е, че обикновено не са балансирани, монотонни са и няма как да се спазват за по- дълъг срок. А често след прекратяването им, водят до йо- йо ефект.

otslabvane-yabalka-1

От диетичните light храни не се напълнява
Неистина. Light или диетичните варианти на някои видове храни означава, че има и no light или недиетични еквиваленти, които съдържат повече калории. Това не означава, че от light храните не се напълнява, а че съдържат поне 30% по- малко калории от другия вариант. Много е важно да се чете етикета на продукта, независимо дали е диетичен или не е. Често може да се случи уж диетична храна да се окаже много калорична.

Ако не се вечеря, най- бързо се отслабва
Неистина. Както казахме по- горе, равномерното разпределяне на хранителните порции през деня, е много полезно за здравето. Затова, изключването на някое хранене от диетата води до намаляване на чувството за ситост. Може да доведе до безконтролно хранене след няколко маса.

Пиенето на вода по време на хранене води до напълняване
Неистина. Водата не съдържа никакви калории, затова, независимо от момента, в който я пием, няма как да доведе до напълняване. Пиенето на вода по време на хранене може да доведе до по- бързо засищане.

salata-3

За да се отслабне, трябва да се гладува
Неистина. Изобщо не е необходимо да се гладува, за да се свалят килограми. За да се избегне чувството на глад по време на диетата, трябва да се избират храни с малко калории, които обаче създават обем в стомаха. Също, разпределянето на храната в няколко приема може да е полезно.

Топлата вода топи мазнините
Неистина. Калорийния разход на тялото зависи от физическата активност, енергията, използвана за виталните процеси и за обработката на храната. Водата с по- висока температура се уеднаквява с тази на тялото, когато попада в него. Затова, не влияе върху процеса на топене на мазнини.

По време на диетата не трябва да се консумира захар
И да, и не. В малко количество, захарта няма да попречи на диетата. Консумацията на захар не трябва да надвишава 10% от общия прием на калории за деня.

otslabvane-desert-1

Вегетарианците напълняват по- малко
Неистина. Вегетарианския режим не изключва възможността да се напълнее. Когато калориите, които се получават не достигат, може да се злоупотреби с други храни, които са позволени, но всъщност са калорични.

Червеното месо е вредно за здравето
Неистина. Ако се консумира по балансиран начин, няма никаква опасност за здравето. То съдържа протеини с високо качество, желязо и витамин В 12.

Яденето пред телевизор води до напълняване
Истина. Няма да е проблем, ако само гледаме. Но често включваме и различни допълнения като чипс, бисквити, и пр. супер калорични храни. А докато гледаме, изобщо не обръщаме внимание колко сме изконсумирали.

Ако не се дъвче добре храната, се напълнява
Истина. Дъвченето улеснява храносмилането. Също така, помага за по- бързото създаване на чувство за ситост. Ако не дъвчем добре и се храним бързо, преяждаме много лесно и поемаме по- голямо количество храна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване