4 неща, които да правим преди тренировка

tichane-zagrqvka

Тренировката е важна сама по себе си, но също така е важно и това, което правим преди и след това.

4 неща, които трябва да правим преди тренировка:

1. Трябва да снабдим тялото си с достатъчно енергия. За да можем да издържим на тренировката, тялото ни трябва да разполага с достатъчно енергия. Най- подходящият макроелемент е въглехидратът. Изберете въглехидрат, който бавно да се усвоява. Яжте въглехидратите 1- 2 часа преди тренировка, за да има време тялото да ги обработи. Някои варианти за подходящи въглехидрати са: пълнозърнест ориз, пълнозърнест хляб, овес.

Освен въглехидратът, включете плод, например: портокал, ябълка или банан. Тези бързоусвоями въглехидрати ни дават импулс.

Включете и източник на протеин. Те са полезни за растежа и развитието на мускулите. Може да е жълтък, пилешко или други меса. Ако нямате много време, пригответе протеинов шейк.

sport-hrana

2. Хидратирайте тялото си. В часовете преди тренировката трябва да поемате течности. По време на тренировката няма как да не се изпотим, което причинява загуба на електролити като натрий, калий, хлор и др, и на вода. Количеството на загубените вещества зависи от интензивността на тренировката. Но за да избегнем тази загуба, трябва да сме хидратирани.

Изпийте чаша вода 30 минути преди тренировка. Това е за кратка тренировка. Ако тренировката ви е дълга – 1 часа или повече, хидратирайте се с флуиди, които съдържат електролити и въглехидрати. Например, кокосова вода.

3. Сложете си удобни дрехи. Днес съществуват различни видове тъкани със специфични свойства, така че да се потим повече. Други пък попиват потта. Експертите препоръчват тъканите, които абсорбират влагата. Избягвайте памука при тренировка, защото натежава, когато попие потта. Тъканта трябва да диша и да попива потта. Дрехата не трябва да е много стегната или прекалено отпусната. Важно е и какво ще обуем, за да се предпазим от изкълчвания и пр.

4. Разтегнете се преди тренировка. Ако започнете да тренирате, без да сте се разтегнали, рискувате да се контузите. Разтягането удължава мускулите, това ги улеснява да извършват лесно движението. Когато загреем мускулите, сухожилията намалявате риска от контузия.

Не прекалявайте с разтягането, за да не разтегнете някой мускул или сухожилие.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване