Как да приготвим домашен кефир

Интересът към алтернативните терапии в последните години направи популярни доста храни, за които повечето от нас не бяха чували преди това, като кефирът, например. Това е ферментирало мляко, което много прилича на айран.

kefir-2

Домашният кефир е най- добрият начин да се възползваме от качествата му.

От какво се нуждаем, за да приготвим кефир?

-Прясно мляко- всяко мляко, което съдържа лактоза, е подходящо
-Дрожди от кефир: може да си ги закупите от специализирани магазини, или от хора, които ги отглеждат, или по интернет
-Съд от стъкло, пластмаса или дърво: Важно е, тъй като дрождите не трябва да попадат в контакт с метал. Ако това се случи, кефирът няма да се получи.
-Цедка
-Щипка и лъжица от стъкло, пластмаса или дърво

Стъпки за приготвянето на кефира:

1 Изберете съд от посочените материали и сложете в него 2-3 дрожди от кефир
2 Сипете прясното мляко в съда
3 Затворете съда. Не трябва да влиза светлина при сместа, но трябва да внимаваме с налягането, което упражняваме при затварянето, тъй като при отваряне може да се изсипе, защото напитката е ферментирала. Похлупакът също не трябва да е от метал.
4 Дръжте при стайна температура за 24 часа. Не е необходимо да използваме хладилник, тъй като от студеното процесът се забавя.
5 Прецедете млякото. Когато го направим, трябва да отделим дрождите, за да се готови отново за употреба. При тази стъпка металът е позволен, но е препоръчително, все пак, да използваме други материали.
6 Разбъркайте ферментиралото мляко с лъжица. Сега хладилникът ще е много подходящ.

kefir-3

Можем ли у дома да приготвим кефир в по- големи количества?

Когато повторите процедурата повече от веднъж, ще видите как дрождите растат малко по малко, тъй като гъбата се храни с лактозата, която абсорбира. Колкото повече се увеличава гъбата, се увеличава и количеството, което можем да изсипем. Гъбата може толкова да порасне, че да имаме от течността за седмици напред. Ако обаче не ви хареса състоянието й, изхвърлете я и започнете наново.

Съхранение на кефира в домашни условия

На влажно

Сложете дрождите в подсладена дестилирана вода в стъклен съд. Съдът трябва да е затворен, но трябва да оставим малко пространство, за да дишат гъбите. Като се има предвид, че влажността и студеното забавят процеса на ферментиране, за да ги активирате, сложете ги в прясно мляко 2-3 дни преди консумация. Този метод е подходящ за време от 10 дни.

На сухо

Изплакнете с течаща вода, докато се почистят.
Сложете върху абсорбираща хартия, докато изсъхнат напълно. След това, завийте ги в хартия, а след това в алуминиева хартия. Дръжте ги на сухо. С тази техника ще издържат до 18 месеца.

За да ги използвате отново, хидратирайте дрождите всяка вечер във вода. На следваща сутрин ги сложете в стъклен буркан и сипете малко мляко, за да увеличат количеството си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване