Как да добавим повече минерали към ястията си

 

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕМ ОТ МИНЕРАЛИ?

Няма как тялото ни да функционира правилно, без минералите. Както витамините, така и от минералите се нуждаем от малко количество, но постоянно. Някои, като калций, калий и магнезий, са ни необходими в по- големи количества. От други, като желязо, цинк и мед, ни трябват няколко милиграма на ден.

Функциите на минералите са жизненоважни. Участват в ензимните процеси, като баланс на рН, нервни импулси, пренос на кислород, структура на тъканите, и пр.

Когато ни липсва някой минерал, започваме да усещаме дискомфорт. Ето как да си предотвратим това състояние, като добавяме следните храни към ежедневното си меню:

ВОДОРАСЛИ

Японската кухня популяризира някои от тях, като водораслото нори, което се използва за приготвяне на суши. Водораслите могат да се включат във всеки вид рецепти: супи, манджи, паста, салати и пр.

Има голямо разнообразие от вкус и начини на приготвяне. Освен че ни осигуряват голямо количество калций, желязо, магнезий, калий и йод, действат алкализиращо и пречистващо.

Някои от най- разпространените видове са: комбу, уакаме, нори, агар- агар, и др.

gabi-s-chesan

ГЪБИ

Има малко толкова натурални храни, като гъбите, които растат сред дивата природа и могат да се събират свободно. Разбира се, по пазарите и магазините също можем да ги открием.

Гъбите съдържат малко мазнини и въглехидрати, но са богати на витамини и минерали. Богати са на калий, фосфор, мед, селен и др. Освен това, можем да ги използваме за приготвянето на най- различни ястия.

ПОДПРАВКИ
Подправките са най- лесният начин да осигурим на ястието си повече минерали. Те почти не съдържат калории, но придават на храната аромат и вкус. Ето някои примери:

Канела: калций и калий
Магданоз: калий, желязо и калций
Дафинов лист: калий и калций
Босилек: калций и магнезий
Мащерка: желязо
Риган: калий, калций, желязо, фосфор и магнезий
Шафран: калий, фосфор, магнезий и калций
Куркума: калций, желязо и натрий
Джинджифил: цинк, хром, манган

МОРСКА СОЛ

Морската сол или хималайската сол не е същата като трапезната, която не е богата на минерали. Разбира се, винаги трябва да употребяваме умерено солта. Ако имаме заболяване, като високо кръвно например, изобщо не трябва да я приемаме.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване