Защо някои хора напълняват по- бързо от другите?

otslabvane-korem-1

Със сигурност познавате хора, които ядат повече от другите, но изобщо не напълняват. Или дори да ядат същото, не го правят със същата скорост, нито със същото количество килограми. Ето на какво се дължи този феномен:

1. Наследственост. Влияе значително върху проблема. Гените определят дадени характеристики, които впоследствие имат огромно значение. Също така, от тях зависи дали по- лесно или по- трудно ще е за тялото ни да напълнее.
Към днешна дата учените са определили кои гени водят до разпределяне и кои до трупане на мазнини. 82% от мъжете притежават гена FTO (свързван с мазнините и наднорменото тегло), което означава, че са по- склонни към качване на килограми.
2. Хранене. Наследствеността е много важна, но също толкова важен е и начинът на хранене. От това зависи до голяма степен дали ще се напълнява, ще се отслабва или ще се поддържа теглото. Някои гени, свързани с теглото, водят до предразположение към нездравословна храна. Затова трябва да се има известна дисциплина и да се усвояват здравословни навици, които позволяват да избегне ефекта на тези гени.

otslabvane-apetit-1
3. Спорт. Разбира се, количеството упражнения, които правим, водят до поддържане на здравословно тегло. От физическата активност също зависи до голяма степен дали ще се качват или ще се свалят килограми. Но само по себе си спортът няма да е достатъчен за отслабване.
Трябва да се има предвид, че всеки се нуждае от различно количество упражнения. Докато на някои хора са им необходими 2 часа да карат колело, за да изгорят 200 калории, на други – само половин час.
Важното е след тренировка да не се възнаграждавате с кулинарни награди. Например, понеже сме тренирали повече, да ядем повече. Така само ще пропилеете на вятъра усилията си.
4. Стрес и липса на сън. Както стресът, така и безсънието, водят до трупане на килограми. И двете влияят директно върху теглото и водят до повишаването му. Когато човек е изложен на стрес, обикновено избира по- нездравословни храни, защото в този момент го карат да се чувства по- добре.
5. Загуба на чревно биоразнообразие. Промените в чревната микросфера са свързани със заболявания като наднормено тегло и диабет тип 2. По този начин съставът и разнообразието на чревната флора е свързана напълняването. Не толкова заради броят бактерии, които се губят, колкото заради тези, които спират да се произвеждат. Това може да се дължи на неправилно хранене или прекомерна употреба на антибиотици.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване